Du är här

2020-05-23 - Övrig kultur
Ebba med sin novell "Trollkarlen" är årets vinnare av Garaypriset. Foto: Håkan Nordström. Illustration: Kamilla Åhlander

Ebba är årets vinnare av Garaypriset

”Novellen är en stillsam skildring av ett barns bearbetning av sorg och förlust. Författaren levandegör berättelsen med en stor förmåga och lyckas på ett unikt sätt visa, med barnets naivitet i centrum, att den obegränsade fantasin kan skapa förståelse för det ofattbara när stödet från de närmaste inte alltid räcker till.”

Så lyder nomineringen till förstapriset i Nolaskolans novelltävling Garaypriset, ett pris som i år gick till Ebba Helin, SA1C, för sin novell "Trollkarlen".

– På låg- och mellanstadiet tyckte jag mycket om att skriva men på senare år har det inte blivit så ofta. Nu när vi fick den här chansen att skriva en novell så blev jag inspirerad.
Ytterligare inspiration till berättelsen om Katja och hennes morfar kom under en resa.
– Vi skulle åka till fjällen och eftersom jag lätt mår illa i bilen kunde jag inte göra annat än titta ut genom fönstret, och då kom jag på den här historien. Jag tycker att det är roligt ett skriva från ett barns perspektiv.
Hur reagerade du när du fick veta att du vunnit novelltävlingen?
– Jag blev jättechockad. Det gick ut ett meddelande på Vklass och jag blev glad när jag såg att jag kände igen vilka som kom på tredje och andra plats. Sedan såg jag att jag hade vunnit och det var först lite svårt att förstå.
Ebba läser första året på Samhällsvetenskapsprogrammet och har den senaste tiden haft en allt annat än normal skolgång, med distansstudier på grund av coronapandemin.
– I början var det svårt att få in rutinerna men jag tycker ändå att det funkat rätt bra. Nu är det här det nya vanliga.
Förstapriset i novelltävlingen Garaypriset är – förutom en publicering här i 7an – 3 000 kronor. 
Vad tänker du göra med pengarna?
– Jag vet inte riktigt. Kanske köper jag ett Nintendo Switch ihop med brorsan, vi spelar rätt mycket tillsammans.

Andra pris i novelltävlingen gick till Felicia Bergström, NA1A. Tredje pris till Hanna Schönfeldt, NA1B. Fjärde pris till Elsa Siljedahl, IC3. Femte pris till Caisa Johansson, IC3. Garaypriset instiftades av författaren Melker Garay som varje år donerar prissumman till vinnarna, i syfte att uppmuntra och uppmärksamma duktiga skribenter.

 

Dela med dig av denna artikel på: