Hus & Trädgård

Livet vaknar i växthuset

Vi är i mitten av maj månad och det kliar i många gröna fingrar just nu. I det röda växthuset i Forsån vaknar vintervilande växter till liv igen medan årets nya plantor skjuter i höjden.

I en svag kurva intill vägen mellan Gottne och Örnsköldsvik ligger Jeanette Boströms trädgårdsidyll. Det stora växthuset med sin röda stomme smälter in väl där det står bland gårdens övriga byggnader, med skogen in på knuten och med utsikt över Happstafjärden.
– Det här är min släktgård och jag har varit förtjust i platsen sedan jag var liten, berättar Jeanette. Jag minns att jag satt i porten till ladugården och tänkte att här vill jag alltid bo. Jag vara bara 22 när jag frågade om pappa ville sälja till mig, men det var ju lite väl tidigt.
I stället för att köpa familjens gård byggde Jeanette ett eget hus på en tomt intill och med tiden tog hon över jordbruket med mjölkkor efter sin pappa. Det drev hon vid sidan av sitt ordinarie jobb, trots att det nästan var en heltidssyssla i sig. Intresset för trädgård och växthus vaknade på allvar när Jeanette närmade sig 50.
– Jag hade jobbat så hårt i många år med jordbruket och husbygget så jag gav ett växthus till mig själv i 50-årspresent.
Det första växthuset står kvar på samma plats, där har Jeanette i dag sin köksträdgård. Längre upp på gården byggdes det stora växthuset som stod färdigt förra året. Det som Jeanette slog upp dörrarna till flera gånger förra sommaren för att välkomna gäster till öppen trädgård med servering av hembakt fika och försäljning av plant och blommor. Det hoppas hon kunna göra även den här sommaren.
– Det är ju svårt att veta hur det blir. De arrangerade visningarna som till exempel Tusen trädgårdar kan ju bli inställda men om det går öppnar jag för besök och anpassar mig efter Folkhälsomyndighetens direktiv. 

Inne i växthuset är det behagligt varmt och nästan alla lediga avställningsytor är täckta av olika plantor och växter. I ena änden finns Jeanettes arbetsbänk och ett inglasat mindre rum där hon kan hålla lite högre temperatur för plantor som behöver det. Växthuset är möblerat med sittplatser av olika slag och massor av detaljer i form av prylar och dekorationer, alla med patina.
– Jag tycker om att spara på saker, skrattar Jeanette. När man bor så här går det ju bra att göra det. Gamla saker är värda att användas och de är dessutom mer rejäla. Jag väljer mycket hellre det som är gammalt än att till exempel köpa nya krukor i plast.
Jeanette ser sin trädgård som ett kretslopp där hon behåller avfallet, tänker mångfald och låter naturen ta plats med fågelholkar och inslag av vatten för att locka de vilda fåglarna. I ett hägn går några hönor och två tuppar omkring och sprätter.
– Förutom att de är trevliga djur får jag gödsel från dem. Jag tänker miljö i mitt odlingsmaterial och använder Bokashi, biogödsel och har lövkompost. Jag tillverkar även biokol, en brunnen laddad kol som jag varvar med hönsgödsel för att få bördigare jord. Den tekniken kommer ursprungligen från Amazonas där det kallas för terra preta som betyder svart jord.

Nästan allt som finns i Jeanettes växthus har vuxit från fröer som hon själv har sått. Hon tycker om att skapa nytt från grunden, att se det lilla fröet växa och bli en stor planta. 
– Det går faktiskt fortare än man tror från att man planterat. När det väl börjat växa gör jag annat och efter en tid ser jag att det har hänt saker, särskilt från en säsong till en annan men även på kortare tid.
I växthuset finns en del mer exotiska växter som bananplantor, majs, passionsfrukt och persikoträdet som Jeanette med hjälp av en pensel pollinerar för att få frukt. Växter som vinterförvaras i bostadshusets källare.
Två favoriter att odla från frö till planta är tomater och chili. Jeanette räknar till 18 olika sorters tomater, alla odlade från egna frön. Förodlingen startar hon i god tid.
– Mitt bästa tips för all förodling från frö är att använda en värmematta, det hjälper mycket för att det ska börja gro. Sedan behövs det alltid extra belysning om du inte kan ha alla dina plantor i soliga fönster.

Det stora växthuset har Jeanette byggt efter en egen ritning med justeringar under byggtiden för att få det just som hon ville ha det.
– Jag är glad att jag valde att ha en mur nertill och inte bara glasväggar. Nu kan jag ha odlingsbänkar på utsidan där det blir bra lägen för växterna. Den röda färgen valde jag för att det skulle smälta in bland övriga byggnader.
Jeanette rekommenderar de som vill bygga växthus att tänka till när det kommer till storleken och välja ett så stort som möjligt.
– Större storlek gör det lättare att skapa ett bra växtklimat. Det är viktigt med bra ventilation och möjlighet att variera den genom att öppna på många ställen. Sträva efter att placera växthuset i ett soligt läge, framför allt där det är sol från tidig morgon och även på kvällen. Det gör inget om det faller i skugga mitt på dagen, det kan faktiskt vara bra.
Trädgården utanför växthusen får vakna upp från sin vintervila i lugn och ro. Perennerna har börjat titta fram under fjolårets döda växtrester.
– Det är jätteviktigt att inte städa för mycket på hösten. Lämna kvar det som vissnat som ett skydd. Även nu på våren är det bra att låta lite av fjolårsskräpet ligga kvar och du kan med fördel mulcha det, alltså hacka ner det i jorden.
I Jeanettes trädgård behöver inte allting vara tillrättalagt och perfekt, det är viktigare att den är rogivande och skänker glädje.
– Jag vill att trädgården ska vara tillåtande men visst kan jag bli stressad över att inte hinna rensa och kantklippa så mycket som jag skulle vilja. Jag vattnar varje planta manuellt, det tar sin tid men det har sin fördel i att jag hinner se varje växt. För mig är arbetet med trädgården och växthuset verkligen meditativt.

Publicerat