Du är här

2020-05-17 - Hus & Trädgård

Allt fler nyttjar rutavdraget

De svenska hushållen nyttjar rot- och rutavdraget i allt större utsträckning och allra populärast är just rutavdraget.

Mer tid till fritid eller jobb. Oavsett anledning lägger de svenska hushållen allt mindre tid på att städa själva, något som syns tydligt i statistiken över rot- och rutavdragen förra året. Hushållsnära tjänster är nämligen populärare än någonsin och under de senaste tio åren har rutavdragen ökat med nästan 2 000 procent och rotavdragen med nästan 200 procent.
Under förra året gjordes rot- och rutavdrag för sammantaget drygt 15,2 miljarder kronor i landet, vilket är en ökning med 5,5 procent jämfört med föregående år och det var just rutavdraget som stod för den största ökningen.
Att avdraget blivit allt mer populärt kan härledas till flera olika anledningar. Fortsatt god ekonomi hos många hushåll, hög arbetsbeläggning och större vilja att byta ut städtrasan mot fritid är några anledningar. En annan kan vara att maxtaket för rut-avdraget dubblerades under 2019 för personer mellan 18 och 64 år, från 25 000 kronor till 50 000 kronor per person och år. Tidigare gällde den högre gränsen endast för personer som fyllt 65 år.
– Höjningen innebär att en familj har möjlighet att utnyttja ett större utbud än bara städning och eftersom det finns många olika typer av tjänster som omfattas så är det säkerligen välkommet att även kunna få hjälp med exempelvis barnpassning, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Rutavdraget, vars förkortning står för rengöring, underhåll och tvätt, omfattar många olika typer av tjänster, däribland flyttstädning, klippning av gräsmatta, läxhjälp och reparation av vitvaror och kläder.
En annan stor skillnad mellan rut- och rotavdraget som säkerligen bidragit till rutavdragets ökning är att du inte behöver äga bostaden där tjänsten ska nyttjas, något som däremot finns för rotavdraget.
– Att du inte behöver äga bostaden innebär att du kan använda rutavdraget när du köper städning av en bostad du hyr som semesterbostad. Du kan också ge bort ruttjänster till dina föräldrar om de behöver hjälp i vardagen, till exempel med snöskottning eller att installera en ny tv-apparat, säger Emma Persson.

 

Dela med dig av denna artikel på: