Du är här

2020-05-17 - Hus & Trädgård
  • Anna Sehlin. Foto: Håkan Nordström
  • Jenny WestinFoto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Härliga hemmakontor

Göm undan allt som påminner om övriga vardagen och placera en blomma på dina arbetspärmar. Det är bara några tips för att förbättra ditt hemmakontor.

Att plötsligt börja jobba hemifrån innebär en stor förändring. Hur kan man känna sig tillfreds och inspirerad vid sin nya arbetsplats? För att få svar på det kontaktade vi två inredningsdesigners. 
Egenföretagaren Anna Sehlin är sedan länge van att jobba från hemmet och har köksbordet som arbetsyta. Där är temat alltid minimalistiskt. 
– Köket ger en härlig energi, här känner jag mig fri och kreativ. Att stirra mot en vägg ger en känsla av instängdhet och med det en vilja att komma ut och i väg, det leder inte till arbetsro, säger Anna som varje jobbdag efter frukost plockar fram sina arbetssaker och tar bort dem innan middag.
Fördelen med det, menar hon, är att det aldrig blir enformigt. 
– Då är det också viktigt att plocka bort allt som påminner om vardagskraven; diskmaskinen som ska fyllas, fönstren som ska putsas – allt som påminner om stress. 
I stället gäller det att skapa glädje och harmoni. Anna tipsar om ett sätt:
– Färger är viktigt. Har du bara en vit vägg kan du köpa billiga canvastavlor i olika storlekar och provburkar för att måla en hel tavla i en enda färg. Grönblått ger harmoni. Eller så väljer du färger som gör dig glad. 
Temat minimalistiskt går också igen hos Jenny Westin, Interiördesign, som tagit sig an uppdraget att förhöja en arbetsplats mot vägg. 
– Det estetiska är viktigare än man tror. Genom att boosta höger hjärnhalva med stämning och känsla så motiveras den mer pragmatiska vänstra hjärnhalvan att arbeta bättre, säger Jenny.
– Växter är ett bra exempel. De är luftrenande och har genom sin koppling till naturen en lugnande och stressreducerande effekt.
Förutom basbehov som temperatur, ljusnivå och luft/ventilation är sittergonomin viktig, speciellt för den som arbetar hemifrån länge. Har du ingen arbetsstol hemma kanske du kan låna hem en från jobbet, tipsar Jenny.

 

Dela med dig av denna artikel på: