Du är här

2020-05-13 - Skola & utbildning

Rekordmånga skräpplockare i kommunen

Varje vår anordnar Håll Sverige Rent kampanjen Skräpplockardagarna, där framförallt barn och elever får gå ut och plocka skräp som ett sätt att lära sig mer om nedskräpning. I år är det rekordmånga barn och elever i Örnsköldsvik som deltar.

Enligt Miva, som varit samverkanspartner i kampanjen sedan 2012, så har antalet deltagare i kommunen slagit rekord med 3 805 deltagare, 1 400 fler deltagare än i fjol. Deltagarna kommer från 37 olika förskolor och skolor. 
– Vi är riktigt glada över att slå rekord med 3 805 deltagare från 37 förskolor och skolor. En ökning med hela 1 400 deltagare från i fjol. Jag vill verkligen tacka alla pedagoger, barn och elever för deras engagemang och bidrag till ett renare samhälle, säger Anna Näsholm-Gidlund, utredare på Miva och ansvarig för den lokala samordningen, i ett pressmeddelande.
– Enda sättet att stoppa nedskräpningen är att folk slutar att skräpa ner. Att ändra attityder och beteenden tar tid, men barn är ofta mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden och säga till när andra skräpar ner. Därför är skräpplockardagarna ett bra koncept som inte bara handlar om att plocka upp det fysiska skräpet utan också att skapa förståelse och engagemang.

Som de gjort tidigare år lottar även Miva ut ett pris på 3 000 kr till både en förskola och en grundskola som deltar i kampanjen. Allt som skolan behöver göra för att delta i utlottningen är att dokumentera sitt skräpplockande digitalt och sedan skicka in materialet till Miva.
– Det är ingen stor insats Miva gör och skräpplockning i naturen är inte något Miva sysslar med till vardags, men däremot är det viktigt att ta till vara barns lust att hålla rent. Att lära sig ta ansvar både för sig själv och vår gemensamma miljö är något att uppmuntra, säger Anna.

 

Dela med dig av denna artikel på: