Du är här

2020-05-12 - Näringsliv
Per Sandströms Barktork är en av de fem innovationerna. Foto: Barktork

Innovation från ö-vik får stöd av accelerator

Fem innovationer med ny teknik har antagits till årets omgång av programmet Forest Business Accelerator. Ett av de fem är bolaget Barktork från Örnsköldsvik.

Forest Business Accelerator syftar att hjälpa startups från hela Sverige med att växla upp gröna innovationer och kicka igång dem genom stöd från Bizmaker, SCA, IBM och RISE Processum. I år fick programmet in femton ansökningar, varav fem innovationer nu har antagits.

Bland de fem antagna innovationerna så är två belägna i Västernorrland: Hugo Wikström (Härnösand) vars startup satsar på hållbar fiskodling som förser pappersindustrins biofilter med näring och samtidigt skapar en renare havsmiljö, och Barktork (Örnsköldsvik) vars startup rör en innovativ torkprocess för skogsindustrin som fördubblar energivärdet på restprodukten bark.

De två, samt övriga tre innovationer, kommer bland annat få skräddarsydd affärscoachning från BizMaker för snabb kommersialisering och internationalisering, och de får även tillgång till SCA, IBM och RISE Processums branschspecialister, avancerade teknikplattformar och värdefulla nätverk.

Samtliga startups som får stöd från Forest Business Accelerator 2020:

 • Axel Häger (Östersund) 
  Biomaterial som ersätter ändliga råvaror så som plast eller metall i konsumentprodukter.
 • Barktork (Örnsköldsvik) 
  Innovativ torkprocess för skogsindustrin som fördubblar energivärdet på restprodukten bark.
 • ForestXchange (Lidköping) 
  Molntjänst för skogsägare för ett lönsamt och hållbart skogsbruk med förmedling av ekosystemtjänster och spårbart virke från skogen.
 • Hugo Wikström (Härnösand) 
  Hållbar fiskodling som förser pappersindustrins biofilter med näring och samtidigt skapar en renare havsmiljö.
 • Tebrito (Orsa)
  Utvecklar storskalig automatiserad produktion av insekter för mat och foder, odlade på restströmmar från skogsindustrin.

Källa: Bizmaker

 

Dela med dig av denna artikel på: