Du är här

2020-05-11 - Nyheter/Reportage
Foto: Lena Landar

Allt fler tar del av digitala vårdtjänster

Allt fler västernorrlänningar tar del av digitala vårdlösningar och privata digitala nätläkare, enligt uppgifter från SKR och Region Västernorrland.

Under 2019 så gjordes det i hela landet ungefär 1,2 miljoner digitala besök hos privata vårdgivare, vilket motsvarar en ökning med 91 procent jämfört med 2018.  I Västernorrland så gjordes det under 2019 i snitt 61 besök per 1000 invånare hos digitala privata vårdgivare. Siffrorna för våren 2020 har inte sammanställts ännu, men preliminära siffror visar på en fortsatt ökning i hela riket med 60 procent för perioden februari – mars.

Även hos Region Västernorrland ses en ökad användning av de digitala lösningarna. Bland annat så har Vårdguiden 1177 sett ett nytt besöksrekord i Västernorrland med 970 000 besök under årets första fyra månader, och bara under perioden mars-april så sågs en ökning motsvarande 33 procent jämfört med förra året. I skuggan av coronaviruset arbetar regionen aktivt med att utöka och förbättra dess digitala lösningar, till exempel genom ökad möjlighet till distansbesök med sjuksköterska eller läkare via videosamtal.

Källor: Region Västernorrland, SKR

 

Dela med dig av denna artikel på: