Du är här

2021-05-05 - Övrigt

Tvätta händerna – internationella handhygiendagen idag

Idag är det internationella handhygiendagen, vilket är en dag som är värd att uppmärksamma under tider som dessa när virus härjar och påverkar vardagen för majoriteten av oss.

Dagen är instiftat av Världshälsoorganisationen, WHO, och ämnar, som namnet antyder, att uppmärksamma hur viktigt handhygienen är. God handhygien är ofta vårat främsta vapen i att förhindra spridning av virusinfektioner, och då i stort sett hela världen fortsätter att påverkas av coronaviruset covid-19 så är det kanske mer aktuellt än någonsin att påpeka hur viktigt god handhygien är.

Genom att tvätta händerna så kan du skölja bort både virus och bakterier som du på ett eller annat sätt kommit i kontakt med. Många virus, bland annat just covid-19, dör också när du tvättar händerna med tvål. Händerna använder vi hela tiden dagligen och har därför också störst risk att komma i kontakt med virus som sedan sprids då vi tar på saker och ting, och att tvätta händerna är därför viktigt för att förhindra smittspridning. Särskilt under rådande omständigheter är det viktigt att tvätta händerna ofta.

Så tvättar du händerna på bästa sätt:

  • Skölj händerna under varmt vatten.
  • Tvåla in händerna ordentligt, snåla inte med tvålen. Använd gärna flytande tvål. Arbeta upp ett lödder och se till att händerna är helt täckta, och glöm inte bort att gnugga och arbeta in tvålen på tummar, under naglar, mellan fingrar och på ovansidan av händerna. 
  • Gnugga fingrar och händer noggrant.
  • Skölj av och torka händerna. Torka gärna med separata handservetter/engångshanddukar och undvik att använda delad handduk. 

Det kan vara en bra idé att köpa någon mjukgörande kräm att smörja in händerna med efter varje gång du tvättar händerna, då det är lätt att få torra händer och sprucken hud efter upprepad handtvättning. 

Genom att klicka här kommer du till Vårdguiden 1177 där du kan få mer bra tips och råd kring handhygienen.

 

Dela med dig av denna artikel på: