Nyheter/Reportage

Snabb omställning för Ulrika

Hon säger sig sällan ha en plan för saker hon gör. Nu har en kombination av rådande tider, magkänsla och hårt arbete tagit Ulrika Sundquists yoga online.

Tanken hade funnits ett tag hos Ulrika Sundquist, att ta tjänstledigt från jobbet som kurator på bildningsförvaltningen hos Örnsköldsviks kommun och på heltid ägna sig åt sin yogaverksamhet under namnet Ainor – din inre hållbarhet.
Efter att ha drivit sitt företag vid sidan av jobbet i tolv år bestämde hon sig för att satsa på heltid från första mars i år.
– När jag tog beslutet och såg fram mot 2020 tänkte jag att ”wow, vilket år det kommer att bli”, säger Ulrika. När jag gick in i det här hade allt med coronaviruset knappt börjat men ganska snart förstod jag att det skulle påverka verksamheten.
Att utöva yoga online är i sig inte någon nyhet, utbudet är stort och användarna många. Sedan ett par år har Ulrika fått frågor om att gå online men det har varit allt annat än självklart för henne att bli digital.
– Jag har alltid svarat att det digitala inte är något för mig. En affärsutvecklare jag jobbar med tyckte tidigt att digitali-sering var rätt utveckling för mig och menade att jag behövde ”komma upp ur min källare”. Men jag har alltid känt att jag har varit nöjd, att jag har det bra här i min källarstudio.

Ganska snart efter virusutbrottet insåg Ulrika att några av hennes deltagare skulle kunna känna tvekan att komma till yogapassen som de bokat för en hel termin och att hon själv kanske skulle bli tvungen att begränsa antalet deltagare.
Att betala tillbaka kursavgifter var inte ett alternativ. En första lösning blev att erbjuda livesändning av de schemalagda passen via Facebook.
– Det blev stort intresse och det visade sig att nätet inte klarade belastningen. Då valde jag i stället att bara livesända ett pass varje vecka, på en tid då nätet hade tillräcklig kapacitet.
Tveksamheten inför att gå online med sin yoga försvann när allt fler deltagare hittade till livesändningarna och Ulrika tvingades hitta en lösning med förinspelade pass där deltagarna själva väljer när de vill yoga.
– Jag har sällan en plan för saker jag gör utan går på magkänsla och litar på att det ordnar sig och så var det nu också. 
På kort tid byggde Ulrika om hela sin hemsida, spelade in olika pass, sökte lösningar för betaltjänster och började marknadsföra den kommande online-tjänsten.
– Utan Anton Jonsson på West of Park 89 som hjälpt mig med hemsidan och all teknik hade det här aldrig gått. Han har haft en ängels tålamod med mig när jag haft panik över att inte ha full kontroll och tvekat inför att bestämma att ”det här blir bra, nu kör vi på det”. När allt var klart att släppas ut i världen insåg jag att det verkligen var som att lämna ifrån sig sin egen bebis.

Ulrika beskriver hur hela processen med att gå online och att göra nya saker som hon inte tycker att hon är bra på, har väckt liv i hennes inre kritiker.
– Jag har ältat så mycket och undrat vem jag tror att jag är som ska erbjuda yoga on-line och tänkt att allting måste vara jätteproffsigt. Till slut fick jag bestämma mig för att jag är jag och att de som vill vara med mig kommer att vara det. Det handlar så mycket om att vila i sin egen båt. Jag insåg att min stress över det digitala låg i att behöva lämna över kontrollen till någon annan. Här i lokalen har jag full kontroll över det som händer men nu får jag lära mig att det blir som det blir, som det är tänkt att bli.

De inspelade yogapassen har Ulrika filmat hemma i sitt vardagsrum och hon har medvetet låtit bli att redigera och ta om, knappt ens tittat igenom filmerna ordentligt.
– Jag måste göra det här på mitt sätt och då får det vara operfekt, det är det som är härligt. I en av filmerna dyker min hund upp, i en annan kommer det hem skolbarn som fått oväntad håltimme och i den tredje skymtar maken i bakgrunden, i långkalsonger.
Ulrika skrattar när hon berättar och förklarar att det inte kändes rätt att redigera bort det som är livet, det som ingår i att vara människa.
– Jag bjuder gärna på det operfekta och jag har insett nu att min inre kritik handlar mycket om att det här är så viktigt för mig, jag vill att alla mina deltagare ska ha det bra. Det blir extra svårt att hantera när jag spelar in filmerna utan att några deltagare finns med på plats, men jag tänker mig att de finns där bakom kameran. Jag skapar det här för min flock och den flocken växer nu.
Flocken fortsätter att komma till Ulrikas yogapass, några fysiskt andra via länk och nu alltså flera när det passar bäst för dem. Tre olika paket erbjuds online och Ulrika har fått fin feedback.
­– Några knäpper kort när de yogar och skickar till mig. Det är overkligt att se stora tv-skärmar där jag är med i deras vardagsrum, men det är så fint och jag blir berörd. Jag får nya relationer med människor jag aldrig träffat. Jag tror att många har ett ökat behov av vila och stresshantering för att orka med i den tid som råder, ett behov att bara få vara, utan prestation. 

Publicerat