Nöje & kultur

Vi minns tre konstnärer

En keramiker, en skulptör och en målande hembygdshistoriker. Vintern 2020 har Birger Åström, Åke Lagerborg och Arne Söderström gått ur tiden. Deras kreativitet har tystnat, men konsten finns fortfarande kvar.

Många av oss här i Örnsköldsvik har något keramikföremål av Birger Åström i vårt hem. Själv har jag flera stycken, både hemma och på min arbetsplats. Kanske har du, liksom jag, även några målningar av Arne Söderström – och någon klurig skapelse av Åke Lagerborg.
Den senaste tiden har jag ägnat en hel del tid åt att betrakta de konstverk jag har av dessa tre välkända kulturpersonligheter. Jag har suttit och beundrat deras kreativitet, deras skaparkraft och deras yrkesskicklighet.
Även om du inte själv är ägare till keramik, skulpturer eller målningar av Åström, Lagerborg och Söderström så har du garanterat sett några av dem – flera är offentliga utsmyckningar i vår kommun.

Arne Söderström
Arne Söderström föddes 1948 i Domsjö och hade sina rötter i Nätra socken, i Sörgård som gick i släkten i flera hundra år och där Arne redan som ung utvecklade sitt intresse för kulturhistoria. Arne var drivande i tillkomsten av Örnsköldsviks Museum, som bildades när verksamheten flyttades från dåvarande Fornhemmet – nuvarande Ödbergska Gården – och var museets stora profil från öppnandet 1979 och fram till början av 2000-talet. 
Arne blev på 80-talet rikskändis genom tv-programmet Café Sundsvall tillsammans med Gunnar Arvidsson och han hade även en mycket viktig roll i uppförandet av Fiskevistet i Skeppsmaln, där han sommaren 2006 själv ställde ut. Då var det 13 år sedan senast han visat upp sin konst i ett större offentligt sammanhang. Det skulle därefter dröja ytterligare 13 år innan nästa stora utställning – vintern 2019 visade han oljemåleri och akvareller i samband med museets 40-årsjubileum. Hans konstverk sålde slut i rasande fart.
Jag besökte Arne ofta i hans till bristningsgränsen konstfyllda lägenhet i centrum, och det var en fröjd att höra honom ösa ur sitt enorma kunskapsförråd av vår lokala kulturhistoria. Detta i kombination med mycket kaffe, smörgåsar och fikabröd – ibland även ärtsoppa och punsch.
De sista åren fick jag besöka honom på Lejonbackens vård och omsorgsboende, och även om jag anade att han hellre hade suttit vid staffliet i sitt eget kök och måla så var han alltid sprudlande glad och pratsam när vi träffades. Bara dagar innan beskedet om hans död hade jag tänkt hälsa på honom, men kunde inte på grund av besöksrestriktionerna kring coronaepidemin. Arne gick bort 31 mars, 72 år gammal.

Birger Åström
Birger Åström föddes 1930 och växte upp i Ås, där hans keramikverkstad med tillhörande butik fortfarande finns kvar. Många tänker nog på hans hjortron och äpplen, men Birger gjorde så mycket mer. Allt från bruksföremål som skålar, vaser och ljuslyktor till vägghängd keramikkonst och storslagna skulpturer. 
Vem har till exempel kunnat undgå att se ”Sjöluren”, den enorma skulpturen som länge stod utanför Birgers verkstad på Åsvägen men som entreprenören Nicklas Nyberg köpte 2013 och placerade i en rondell på Sjögatan. Numera står den vackert placerad utanför Ting1 mitt i stan.
Jag besökte Birger då och då i hans verkstad när jag promenerade hem efter jobbet, och det var alltid lika trevligt att stanna till och prata med honom. Tyvärr insjuknade han för ett par år sedan men han hoppades alltid på att kunna återvända till jobbet, han sa ofta att han hade så mycket kvar att göra. Birger gick bort 10 februari, 89 år gammal.

Åke Lagerborg
Åke Lagerborg föddes 1927 i Stockholm och efter att ha träffat sin Maj i en ateljé på Fjällgatan, när Åke studerade på Konstfack, flyttade de vintern 1958 till Stenberg, Arnäsvall. Där levde de sina konstfyllda liv tillsammans ända tills Maj gick bort 2016, 95 år gammal.
En mer fantasifull, nyfiken och beläst konstnär än Åke Lagerborg är svår att finna. När han 2012 ställde ut på Galleri Lokomotiv, vid 84 års ålder, sa han att han nog skulle strunta i att pensionera sig; ”Jag har fullt med idéer kvar och det blir mycket lek. Jag har så kul, det är inte klokt!”
Skulpturen ”Komprimerad kunskap” i Arkenbiblioteket är ett exempel på hans fantasifullhet. ”Genombrytning” i rostfritt stål har sedan 1969 stått i grönområdet vid korsningen Vintergatan/Baldersvägen, och utanför Arnäs kyrka står sedan 1998 hans mäktiga konstverk ”Heliga Treenigheten”.
Jag hade förmånen att besöka Åke – och Maj – flera gånger i deras rogivande gård i Stenberg. Åke hade alltid mycket intressant att berätta och han var lika klurig och underfundig som hans vackra skulpturer och mångbottnade tittskåp. Särskilt minns jag hans utställning ”Skulptörens Trädgård” 1994, och förstås vårt sista möte på hans födelsedag i oktober 2019. Åke gick bort 3 mars, 92 år gammal.

Publicerat