Övrigt

Polisen efterlyser större föräldraengagemang

Att veta var ditt barn befinner sig handlar om att bry sig om – inte att du inte litar på dem. Det menar Pierre Nyström från Polisen; en av flera avsändare i broschyren ”Trafik är ingen lek” som riktar sig till föräldrar i Örnsköldsvik.

Föräldrar till ungdomar som i år får ta körkort för moped och A-traktor får i dagarna en broschyr från Polisen, Räddningstjänsten och BRÅ Örnsköldsvik med information om riskerna att köra olovligt och/eller berusad. Förutom den uppenbara faran att tonåringen skadar både sig själv och andra äventyrar även föräldern exempelvis böter eller indraget körkort. Ett medföljande brev vill också uppmärksamma föräldrar på hur ungdomar, mopedister och förare av A-traktorer i Ö-vik den senaste tiden tagit för vana att samlas i stora grupper, med bland annat skadegörelse, störande volym, nedskräpning och alkoholdrickande som följd. 

Pierre Nyström är områdespolis i Örnsköldsvik:
– Vi ser problemområden såsom Stationsplan och Resecentrum i Ö-vik där unga driver runt ganska sena tider. Därför efterlyser vi ett engagemang från föräldrarna, att de pratar med sina barn.
Pierre menar att det finns en sundhet med att ha insyn i var ditt barn befinner sig och tipsar om Snapchats karta, som kan ställas in till att visa mobilägarens position för vänner och föräldrar.
– Föräldrar betalar både telefonen och mobilräkning, så det är inte alls orimligt att ställa det motkravet – så länge det sker i överenskommelse med barnet. Det handlar om att bry sig om. Barn ska få så mycket förtroende som möjligt, vårt jobb som föräldrar är att de ska klara sig själva vid 18 års ålder. Då måste vi ge dem utrymme att pröva sina vingar. Förvaltas inte förtroendet får man hålla tillbaka lite, med mindre veckopeng eller minskade utetider. Det handlar inte om att inte lita på sina barn, utan om att ha koll, för att se att det ni kommer överens om hålls och att kunna hjälpa om någon exempelvis kört i diket.

Inför Valborg aktualiseras också broschyren ”Tonårsparlören”, som innehåller tips för att prata med ditt barn om alkohol. Den får föräldrar till unga som fyller 14 år i sina brevlådor och övriga hittas bland annat på Systembolaget. Nytt för i år att webb-versionen även innehåller översättning till arabiska, somaliska, dari, tigrinja, engelska. Adressen dit är: iq.se/tonarsparloren/broschyrer-pa-andra-sprak.

Publicerat