Näringsliv

Bäst förutsättningar i länet för småföretagare att lyckas

Bland Västernorrlands kommuner så rankas Örnsköldsviks kommun som den kommun i länet där småföretagare har bäst förutsättningar för att lyckas i coronatider, enligt en kartläggning gjord av Småföretagarnas Riksförbund.

Bedömningen har gjorts utifrån en analys av nio dimensioner av företagande för att skapa en helhetsbild av de kommunala förutsättningarna. Örnsköldsviks kommun ligger bättre än riksgenomsnittet i kategorierna kapital, trygghetsinsatser och skolsystemet, men ligger under riksgenomsnittet inom demografi, välfärdsåtagande, överlevnadsgrad, lokal marknad, kommunal näringspolitik och företagsamma per capita.

Trots att kommunen ligger under i sex kategorier så bedöms ändå kommunen ha förutsättningar som ligger nära riksgenomsnittet, och placeras som nummer 148 av 290 kommuner i rankingen, vilket också är den bästa placeringen som någon av Västernorrlands läns kommuner får. Bland landets 29 mindre städer/tätorter så bedöms dock Örnsköldsviks förutsättningar att vara sämre än för de flesta kommuner och får ta plats 18.

Örnsköldsviks kommun får i det stora hela en medelplacering i rankingen. Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson i Småföretagarnas Riksförbund, säger att en kommun med en medeplacering kan med rätt kommunledning och målstyrning förbättra ekosystemet för företagare via egna insatser.
– Kommuner som fått en medelplacering kan med egna insatser förbättra ekosystemet för företagande. Med rätt fokus och målstyrning kan en kommunledning som förstår vikten och behovet av småföretagare utveckla förutsättningarna i sitt lokala och regionala näringsliv.

Så placeras samtliga av länets kommuner i rankingen:

  • Örnsköldsvik, plats 148/290
  • Timrå, plats150/290
  • Sundsvall, plats 166/290
  • Sollefteå, plats 247/290
  • Härnösand, plats 258/290
  • Ånge, plats 267/290
  • Kramfors, plats 282/290

Källa: Småföretagarnas Riksförbund

Publicerat