Du är här

2021-04-23 - Övrigt

Sätt dig ner med en god bok idag

Ta och sätt dig ner med en härlig bok idag och ta och bara njut av läsandet. Idag är det nämligen Världsboksdagen, en dag då vi uppmärksammar böcker, författare och upphovsrätten.

Världsboksdagen firas den 23 april och instiftades 1995 av Unesco. Det är en dag ämnad att uppmärksamma både böcker, författare och upphovsrättens betydelse för att sprida kunskap, idéer, förståelse och tolerans mellan människor. Dagen är även ämnad att uppmuntra författare och blivande författare till att fortsätta skriva samt att bekämpa analfabetismen som går att hitta i framförallt fattigare eller mindre utvecklade länder.

Att dagen firas just den 23 april har sitt ursprung i Spanien, där man hedrade minnet av författaren Miguel de Cervantes (Don Quijote) detta datum. Av en slump så dog både William Shakespeare (Hamlet, Romeo och Julia) och Garcilaso de la Vega (spansk författare som införde de italienska diktformerna sonetten och canzonen i Spanien) den 23 april, vilket fick Unesco att välja just 23 april för Världsbokdagen.

Ta dagen i akt och passa på att läsa den där boken du planerat att börja läsa, eller att kanske läsa en av dina favoritböcker igen. Eller varför inte dela med dig av dina favoritböcker, författare, dikter eller fraser till dina vänner för att hjälpa dem att hitta någonting nytt att läsa?

 

 

Dela med dig av denna artikel på: