Du är här

2021-05-10 - Hälsa

Medicinera mot pollen i tid

Det är den tiden på året då många som är känsliga mot pollen börjar eller redan har börjat känna av symtomen för pollenallergi. Har man inte börjat känna av de allergiska symtomen ännu så bör man medicinera i god tid i förväg i förebyggande syfte.

Det är förstås på grund av situationen med coronaviruset covid-19 som pollenallergiker råds att medicinera i god tid i förväg. Då råden just nu är att stanna hemma så fort man uppvisar symtom som skulle kunna tyda på att man drabbats av covid-19 så bör man medicinera mot pollen i tid för att minska risken att drabbas av allergiska symtom. Då blir det lättare att avgöra om du har drabbats av allergiska symtom eller covid-19.

Bland de symtom som kan vara vanliga att man får vid både pollenallergi och en covid-19-infektion ingår snuva, huvudvärk och nästäppa. Fastän det är ovanligt så kan man även vid allvarligare allergiska symtom ibland drabbas av feber. För att göra det lite lättare att avgöra om man har blivit sjuk eller inte så kan man komma ihåg att vid pollenallergi är det även vanligt att man får klåda, återkommande nysningar och att man får ögon som kliar. Snuvan brukar skilja åt mellan covid-19 och pollenallergi, där snuvan vid covid-19-infektion brukar bli tjock och gulaktig medan snuva vid allergi oftast är tunn och rinnig. 

Notera att om du inte säkert kan säga vad dina symtom beror på så ska du alltid stanna hemma och helst även ta kontakt med vården eller 1177 Vårdguiden.

Tips på vad du kan göra för att dämpa dina allergiska symtom:

  • Börja ta mediciner i tid, gärna så fort du känner av första symtom på allergi. Prata med apotekare eller läkare för att ta reda på vilken medicin som passar bäst för dig.
  • Försök hålla dig inomhus om det är väldigt soligt och torrt eller blåser mycket ute.
  • Håll både dörrar och fönster stängda för att slippa att frön blåser in i hemmet.
  • Spola av bilen/cykeln regelbundet för att hålla den fri från frön. 
  • Borsta av dina ytterkläder, gärna innan du går in.
  • Om du har husdjur som är ute mycket så se till att både borsta och tvätta deras päls regelbundet. 
  • Följ pollenprognoser så att du vet om någon dag väntas bli extra jobbig.

På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om pollenallergi och få goda råd.

 

Dela med dig av denna artikel på: