Nyheter/Reportage

2000 skyddsmasker till vården i länet

Region Västernorrland har tagit emot en leverans av 2000 Skyddsmask 90 från Försvarsmakten, skriver Svt. Maskerna ska användas för att komplettera skyddsutrustningen på både sjukhus, hälsocentraler och i de kommunala omsorgsverksamheterna.

Hur många masker som fördelas till vardera kommun inom länet bestäms utifrån de behov som finns. Kommunerna får själva meddela sina behov till Länsstyrelsen, som därefter gör en bedömning. I en intervju med SVT säger Anders Jaktlund, region Västernorrland, att maskerna blir ett viktigt tillskott för vården och kommer ge en trygghet för alla verksamheter inom hälso- och sjukvård. Han påpekar även att det för tillfället inte råder någon brist på materiel inom regionen.

Just Skyddsmask 90 är av stor betydelse för vården då masken, till skillnad från många andra masker, inte är en engångsvara utan går att använda om och om igen. Masken skyddar både ansikte och ansiktsvägar mot biologiska och kemiska stridsmedel, radioaktivt damm, tårgas, sotpartiklar och värmestrålning, och ett filter i masken är användbart i minst 100 timmar mot kemiska medel innan det behöver bytas ut. Dessutom går det att förstärka masken med industrifilter för ytterligare skydd. Utöver skyddet så har masken även en dryckesfunktion som möjliggör intag av vätska för användaren, samt en talförstärkare som gör användarens röst tydligare.

Källa: Svt.se

 

Publicerat