Du är här

2020-04-22 - Friska Ö-vik

Ett säkert vårtecken: Friska Örnsköldsvik

Var med på dina egna villkor. Leta kontroller i egen takt. Ta det lugnt. Ta med fika. Eller spring för fullt! Idag släpps de två första karterna, med totalt 30 punkter, i årets upplaga av Friska Örnsköldsvik.

Först ut är Överön, ett relativt lätt område.
– Vi har placerat stolparna så att du kan få en härlig söndagspromenad på de fina stigarna. Om du vill ta alla kontroller på en gång är fågelvägen 4,5 kilometer. Men du är ju i och för sig ingen fågel, säger Staffan Magnusson, som satt ut stolparna tillsammans med Ingmar Andersson. Lurigast är det från nummer 20 till 23. Nära kontroll 19 finns ett vindskydd och en flaggstång för dig som vill sikta mot en säker punkt.

I Gullvik är det Bitte Strandberg och Agneta Lindberg som bestämt stolparnas position.
– Det är lite tidigt att plaska i vattnet, så vad passar bättre än Vikbottberget med sin fantastiska utsikt, säger Agneta. Men hela terrängområdet norr om Gullviks camping är naturskönt och ganska lättåtkomligt med många stigar. En perfekt sluttning mot söder när vårsolen ligger på. Vill du använda vindskydd finns sådana både vid kontroll 3 och 15.

Den 6 maj får du möta terrängen i Myckling och ute på Ottelandet, där fina stränder blandas med Ö-viks brutalaste berg. Och den 3 juni kommer vildmarken i Backsjö kombinerat med den lättaste Skyttisterrängen.

SÅ FUNKAR DET

Sex olika kartor publiceras vid tre tillfällen, och på varje karta finns 15 kontroller. I skogen är de markerade med en trästolpe och en kod. När du hittar koden så antecknar eller fotar du av den så att du kan registrera koden på webben7.se/friska. Då deltar du i utlottningen av tio kompasser och två pannlampor. Registrera dina koder senast den 11 augusti för att delta i dragningen. Varje registrerad kod motsvarar en lott. Vinnarna publiceras sedan i tidningen 7 den 19 augusti.

Efter säsongen, det vill säga i höst, kommer det även att ske en utlottning av två cyklar. En av dessa lottas ut enligt samma princip som ovan, medan den andra cykeln bara lottas ut bland de som registrerat samtliga 90 koder. För att delta i utlottningen av cyklarna måste du ha registrerat dina koder senast den 6 oktober. Vinnarna publiceras sedan den 14 oktober.

Behöver du fler kartor?

Du kan själv skriva ut från webben7.se/friska. Nu kan du även få kartorna i mobilen. Ladda hem gratisappen Avenza maps, tillåt den att se din platsinfo och leta upp Friska Örnsköldsviks kartor. Genom telefonens gps-funktion kan du se exakt var du befinner dig på kartan. 

Stolparna sitter ute till och med fredagen 4 september av hänsyn till älgjakten (som börjar den 7 september). Undantag är Skyttiskartan där stolparna sitter ute till och med den 4 oktober.

Lycka till i stolpjakten!

 

Dela med dig av denna artikel på: