Nyheter/Reportage

Kontantuttagen fortsätter att minska

Att kontanthanteringen minskar och att allt fler betalar med kort eller andra digitala lösningar blir allt tydligare. Under andra halvåret 2019 minskade kontantuttagen i Västernorrland med 11 procent enligt uppgifter från Bankomat AB och SCB.

För riket i stort så minskade uttaget av kontanter från 47 miljarder under det andra halvåret 2018 till 42 miljarder under det andra halvåret 2019. I Västernorrland så gjordes det i genomsnitt uttag motsvarande 645 kronor per person, vilket är mindre än riksgenomsnittet på 686 kronor. Även då det kommer till insättningar av kontanter ligger Västernorrland lägre med 109 kr/person jämfört med rikssnittet på 155 kronor. I Örnsköldsvik låg uttaget på 560 kr/person och insättningar på 166 kr/person.

Trots den minskade användningen av kontanter så ska möjligheten att ta ut kontanter stärkas, då regeringen i november 2019 antog en ny lag om kontanthantering som innebär att svenskar inte ska ha för långt från sin bostad till närmaste plats för kontantuttag. 

Källor: Bankomat AB, SCB

 

Publicerat