Näringsliv

Stort steg för Elforest

Här kommer en glad näringslivsnyhet. Välkända industrigruppen Axel Johnson International investerar i ö-viksbaserade teknikkonsultföretaget Elforest AB.
– En långsiktig satsning och en milstolpe för oss, säger vd Gabriel Söderholm.

Företaget Elforest startade 2006 i Arnäsvall och var då världens första tillverkare av en elhybriddriven skogsmaskin. En företeelse som tilldrog sig nyfikenhet, intresse och till och med innebar utmärkelser. Men skogsmaskinen fick, efter år av utvecklingsarbeten, inte det genomslag i branschen som upphovsmännen hoppades på och 2014 lades det mesta på is.
– Kanske blev det lite för mycket nytt på en och samma gång och potentiella kunder var nog inte riktigt mogna för det, säger Gabriel Söderholm och fortsätter:
– Vi befann oss vid ett vägskäl. Antingen avveckla företaget eller driva det vidare i ny regi med ny inriktning. Vi valde det senare alternativet och det är vi naturligtvis glada för i dag.
Fram till utgången av mars har han ägt företaget tillsammans med kollegorna Andreas Lundström och Fredrik Lorenc. Sedan fyra år tillbaka har de verkat som en framgångsrik teknikkonsult kring elektriska drivsystem till arbetsfordon på uppdrag av nordiska maskintillverkare. Kopplingen till skogen är alltså inte lika självklar, men bolagsnamnet var känt och trion valde därför att behålla det.
Nu äger Axel Johnson International 51 procent av aktiekapitalet i Elforest AB.
– Investeringen är helt i linje med vår strategi att stärka kapacitet och kompetens inom hållbar drivteknik, säger Jan Brattberg, vd för affärsområdet Driveline Solutions.
Affären borgar bland annat för nyanställningar i Örnsköldsvik.
­­– Det handlar om en långsiktig investering som på sikt bör innebära fler arbetstillfällen och redan i år kan det bli aktuellt att anställa fler. Men det är inte minst en chans att sätta Örnsköldsvik på kartan som en stad som huserar spetskompetens på ett område som allt fler framhåller som framtidens drivsystem, säger Gabriel Söderholm.

 

Publicerat