Motor

Slår mot försäljningen

Coronapandemin slår hårt mot många branscher och även bilförsäljningen i Sverige spås minska drastiskt till följd av virusets spridning. Hela 60 000 färre bilar spås nyregistreras under året jämfört med tidigare prognos.

Under hela det första kvartalet har nyregistreringarna minskat i landet jämfört med samma period förra året, men nu väntar alltså ännu bistrare tider för återförsäljarna, enligt Bil Sweden.
– De minskade bilregistreringarna under första kvartalet kan inte kopplas till coronautbrottet, men från och med det andra kvartalet förväntar vi oss att coronaeffekterna kommer att ge avtryck i registreringsstatistiken, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Inför året förutspådde branschorganisationen att 330 000 personbilar skulle registreras under året, en prognos som nu revideras med hela 18 procent till totalt 270 000 bilar.
– I våra bilhallar och serviceställen är det glesare än på länge, som en följd av corona-utbrottet.
Branschorganisationen utesluter inte heller att tappet kan bli ännu större. I dagsläget står de flesta fabrikerna stilla och bilspekulanterna är osäkra på framtiden, vilket medför att de väntar med att köpa en ny bil.
– Vi vet ännu inte när smittspridningen avtar, när produktionen av fordon kan starta samt vilka ytterligare insatser som regeringen gör för att stimulera efterfrågan för att kickstarta ekonomin igen. Det är väsentligt att det går att hålla anläggningarna öppna, vilket håller i gång konsumtionen och möjliggör reparationer och service av fordon vilket är kritiskt för samhället.

 

Publicerat