Natur

Med fåglar i sökaren

April är en händelserik månad för fågelintresserade, en tid då återvändande flyttfåglar söker häckningsplatser.
För Magnus Svensson är våren den bästa tiden för att fånga fåglar på bild.

Det var under uppväxtåren i Skorped som fågelintresset startade för Magnus Svensson och han minns hur han gick ut ensam i skogen med fågelboken i handen.
– Jag satt väl där vid något kärr och tittade efter fåglar, säger Magnus och skrattar. Intresset kommer nog från mamma som hade fågelmatning och höll koll på när rosenfinken eller domherren kommit.
Under tonåren falnade intresset men för tio år sedan vaknade det igen. Magnus satte upp en egen fågelmatning och en holk och började kryssa arter i en app i sin mobiltelefon. Nästa steg var att skaffa en tubkikare men ganska snabbt tog intresset för att fotografera fåglarna över.
– Numera har jag inte ens tubkikaren med mig när jag är ute. Jag minns tiden då jag kunde stå länge med tubkikaren och kika på sjöfågel 500 meter bort. Nu tar jag hellre en bra bild än ett nytt kryss.
Fågelskådandet och fotograferandet handlar om avkoppling för Magnus. Även om han helst är ute på egen hand uppskattar han den kunskap och de utflykter som Ångermanlands ornitologiska förening(ÅOF) erbjuder.
– De ordnar jättefina exkursioner, är välkomnande och man behöver aldrig känna sig dum när man ställer frågor. Jag kan verkligen rekommendera dem för den som är intresserad av att börja fågelskåda.
Magnus har kommit upp i drygt 190 kryss vilket han kallar ”bara”, enligt honom krävs runt 300 för att kunna säga att man har många. Webbsidan Artportalen med tillhörande sms-listor är en källa till att upptäcka nya arter eller att få ett larm när årets ”första” av någon art dyker upp, eller när rariteter siktats. Ofta handlar det då om fåglar som flugit fel.
– Just nu finns det en tajgablåstjärt i Umeå men vi får se om jag åker dit, jag är inte benägen att åka särskilt långt. I början var det roligt att samla många kryss. Numera är det jackpot om jag lyckas få ett nytt kryss och en bra bild samtidigt.
En sådan jackpot blev det i december när ett larm kom om att en tallbit siktats i Husum.
– Det är alltid svårt med ljuset i december men jag lyckades pricka in en ljus timme då fyra tallbitar fanns vid kiosken i Husum och fick både nytt kryss och fina bilder.
Sedan mitten av februari har tre lappugglor lockat fågelintresserade till Ström och Lakasund utanför Örnsköldsvik. För Magnus har det blivit flera möten med de imponerande ugglorna som orädda suttit på stängselstolpar, vägskyltar och stubbar i väntan på att slå ner på en sork eller något annat ätbart.
– Ett tag var de tre men nu verkar det bara vara en kvar. Lappugglan i sig är inte någon jättesensation men att de varit så många här under så pass lång tid är rätt ovanligt. Förmodligen har de dragit sig till kusten på grund av matbrist inne i skogen.

På Instagram delar Magnus med sig av sina fågelbilder på kontot @magsve69 och han har uppmärksammats av Sveriges Radio. Själv är han blygsam och ställer höga krav på sig själv.
– Jag tvekar att kalla mig fotograf och lägger inte ut en bild om jag inte är helt nöjd själv men jag tänker att jag borde göra något mer av mina bilder för jag tycker ju att det är roligt när de gillas och uppmärksammas.
Favoritbilderna är de där fåglarna fångas i intressanta ljus och bakgrunder, gärna med sol i bakgrunden och fågeln i skugga, eller i kvällsljus.
– Vårkvällarna är den härligaste tiden. Det kommer nya fåglar varje dag och det går att sticka ut efter jobbet eftersom det är ljust länge. Hösten är också fin, när fåglarna blivit fler och samlas för att flytta igen. Mitt under sommaren lugnar det ner sig, då har alla hittat sina häckningsplatser, dragit sig undan och slutat sjunga. Då ägnar jag mig åt fiske i stället.
Valet mellan fågel och fisk blir ändå enkelt för Magnus som själv har funderat på vad det är som lockar honom till fåglarna.
– De är fascinerande på något vis och jag tror att det beror på att de alla har så olika utseenden och egenskaper. Många av dem har ju faktiskt ett rätt roligt uppseende. 

Publicerat