Du är här

2020-04-24 - Motor

Hög tid för däckbyte

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020. Men för det stora flertalet är det ändå däckbytartider och när det vankas vår åker ofta de snyggare tillbehören på.
– Stora fälgar och lågprofildäck är ofta en del av bilens design. Men nackdelen många upplever är att de tunna och breda däcken gör bilen stötig och spårkänslig när väg-banan inte är perfekt, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Att bilen är spårkänslig märks genom att det blir nödvändigt att hela tiden sitta och småjustera bilens riktning med ratten, vilket blir tröttsamt i längden. Ett däck med så låg profil som 40 har sämre möjlighet att fånga upp ojämnheter i vägbanan, vilket leder till sämre komfort för de åkande.
Även om stora fälgar kan bidra till att bilens estetiska egenskaper blir som biltillverkaren tänkt, väljer många bilägare hellre en mindre fälg till vinterhjulen. Ofta går det att använda 17 eller till och med 16 tums fälg och däck på samma bil. Då används däck med högre profil, vilket ger bättre komfort. 16 eller 17 tums däck är dessutom billigare än 18 tums däck. Vilka alternativ som finns ska framgå av bilens instruktionsbok. 

Att tänka på:

  • Kör inte med dubbfria vinterdäck, de ska inte användas på sommaren. Bromssträckan och köregenskaperna försämras avsevärt.
  • När du ska köpa nya däck, ta del av oberoende däcktester. Kom ihåg att billiga däck kan ha kortare livslängd.
  • Följ biltillverkarens rekommendation när det gäller däcktryck. Kom ihåg att ha högre däcktryck när bilen har full last.
  • Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt. 

 

Dela med dig av denna artikel på: