Du är här

2020-04-08 - Bra att veta med Webben 7

7 tips för hemmajobb

Studier eller arbete hemifrån kan kanske kännas som en härlig möjlighet men det kan vara en utmaning att styra sig själv utan läraren eller chefen närvarande. Här tipsar Ulrika Sedin, vd och grundare av Modern Mind, om hur du hittar rutiner, tar ansvar och mår bra i ensamarbetet.

  1. Kliv upp i vanlig tid. En spontan sovmorgon lurar bara hjärnan och sätter dig i ”slappar-mode”.
  2. Skapa en arbetsplats i hemmet. Undvik sovrummet eller soffan, de är platser som din hjärna inte förknippar med arbete.
  3. Ha en plan för dagen med tydliga arbetstider. Bestäm när du ska fika och äta lunch och hur länge du ska plugga eller jobba, precis som om du vore i skolan eller på jobbet.
  4. Hitta distraktioner och eliminera dem. Om mobilen lockar med sociala medier eller Youtube, stäng av notiser och lägg mobilen där den inte kan nås.
  5. Var social med kompisar eller kollegor då och då under dagen. Ta en digital fika och använd gärna ett verktyg med video där ni kan se varandra.
  6. Ställ in dig på plugg eller jobb. Ät frukost som vanligt. Fixa håret och klä dig som om du skulle till skolan eller på jobbet.
  7. Ta pauser. Res dig upp, lämna datorn och gå gärna ut för att få frisk luft. Det är som en refresh för din hjärna och ditt fokus.

Bonustipset är att ge dig själv belöningar för att öka motivationen. Bestäm små delmål för dagen: ”När jag har gjort detta får jag ta en kaffe” eller ”När jag är klar med det här får ja kolla min Snapchat”.

 

Dela med dig av denna artikel på: