Nyheter/Reportage

Fler kommuner väljer fjäderfritt

Allt fler kommuner väljer bort färgglada fjädrar då det börjar bli dags att påskpynta, visar en kartläggning gjord av Djurens Rätt.

Färgglada fjädrar har länge varit både traditionsenliga och populära påskpynt, och det har varit vanligt att kommuner utsmyckar stadskärnor med fjädrarna inför påskfirandet. I Djurens Rätts kartläggning går det dock att se att det blir allt färre kommuner som väljer fjädrar till påskpyntet, då det i år är 245 kommuner som väljer bort fjädrarna. Motsvarande antal kommuner under 2019 låg på 207.

Fjädrarna kommer från fåglar som ofta fötts upp under svåra eller dåliga förhållanden. Att allt fler kommuner väljer bort fjädrarna är glädjande nyheter säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
– Det är glädjande att fler kommuner bidrar till ett minskat lidande för djuren på det här sättet. Att välja bort fjädrar innebär dessutom inte att påsktraditionen med pyssel och pynt försvinner. Istället för fjädrar från plågade fåglar går det att göra påskpynt djurvänligt med andra material.

Bland de kommuner som väljer bort fjädrarna finns Örnsköldsviks kommun. Du kan se en fullständig lista över fjäderfria kommuner genom att klicka här.

Källa: Djurens Rätt

 

Publicerat