Nyheter/Reportage

Svårt att nå bredbandsmålet

Det har funnits som mål att 95 procent av invånarna i Västernorrland ska ha en bredbandshastighet på minst 100 Mbit/s i slutet av året. Men enligt statistik från Post- & Telestyrelsen (PTS) så är det för närvarande bara ca 73 procent av hushållen som har tillgång till fast bredband.

Bland Sveriges län så hamnar Västernorrland på tredje sista plats när det gäller tillgången till fast bredband. 73,7 procent av hushållen hade under 2019 tillgång till fast bredband, och om man särskiljer de hushåll som ligger utanför tätorter och småorter så är det bara 40 procent som har tillgång till en hastighet på minst 100 Mbit/s.

Mathias Sundin, regional bredbandskoordinator i Västernorrland, säger att utbyggnaden av bredband går långsamt på grund av att det i flera områden är dyrt att bygga ut, vilket gör att privata aktörer visar ett lågt intresse.
– De områden som fortfarande inte har bredband är områden som är dyra att bygga ut och därför visar de privata aktörerna lågt intresse för dessa. Det kommer troligen att ligga ett stort ansvar på det offentliga om även dessa områden ska kunna erbjudas bredband, säger Sundin och berättar att både individer och företag måste samverka.
– Om alla hushåll och företag i länet ska kunna erbjudas en bredbandsuppkoppling så kommer det att krävas belopp i miljardstorlek. För att detta ska vara möjligt så behöver såväl individer och företag som alla nivåer i samhället samverka. Västernorrlands län tar under år 2020 fram en ny regional bredbandsstrategi som ska bidra till att länet ska uppnå de nationella bredbandsmålen.

I Örnsköldsviks kommun så är det enligt PTS cirka 63,69 procent av hushållen som har tillgång till bredband via fiber. 

Källor: Region Västernorrland, PTS

 

Publicerat