Nyheter/Reportage

Kapsejsning i ordnade former

Att vara simkunnig och bära flytväst är närmast en förutsättning för att bli kappseglare.
Men hur beter man sig om jollen välter?
7an var med när ÖSS övade i Paradiset.

Under 70- och 80-talet arrangerade Örnsköldsviks Segelsällskap vinteraktiviteter i simhallen där jolleseglarna fick öva på att vända jollen rätt igen och ta sig ombord. En verksamhet som legat nere fram till förra året.
– Vi tycker att det är viktigt att alla unga jolleseglare får den här möjligheten. Dessutom verkar alla tycka att det är riktigt roligt, säger Johan Alsén, en av ledarna i klubben.
Samtliga jolleseglare mellan 8 och 14 år fick tillfälle att välta ett par gånger. Träffen i Paradiset var en uppstart inför den kommande seglingssäsongen där ÖSS upplever ett ökat intresse och ett positivt engagemang från både ungdomar och föräldrar.
– Det känns jätteroligt. Vi har på senare tid fått relativt många nya medlemmar och nu håller vi tummarna för att de vill jollesegla flera år framöver. Fler är självklart välkomna och de enda förkunskaperna vi kräver är att man är hyfsat simkunnig, säger Martin Rubing, också han instruktör och med sonen bland jolleseglarna.
6-7 juni planerar klubben för ännu ett jolleläger vid Skule havskamping och i övrigt bland arrangemangen finns naturligtvis traditionstyngda Ulvöregattan för kölbåtar i juli och under sensommaren de allsvenska seglingarna i inre hamnen. 
– Vi hoppas vara i gång på allvar i mitten på maj. Roligt att konstatera är att många av ungdomarna som tidigare mest bara ville segla nu även intresserar sig för kappsegling. Det gör oss försiktigt positiva, fortsätter Martin Rubing.
Han hade gärna sett att träningspasset i Paradiset kryddats med en stor byggfläkt så att det dessutom gick att segla.
­– Det fungerar faktiskt. Jag har sett sådana exempel på Youtube så vi får väl ha det som målsättning till nästa vinter. Det hade varit häftigt med en kryss och en läns, säger Martin och skrattar.
Seglingssäsongen har med andra ord fått en bra start och med tanke på havets rådande isläge är det mycket som talar för en tidig premiär. 

 

Publicerat