Miljö

Växtsäsongen spås blir fyra veckor längre

Om 50 år spås växtsäsongen blir fyra veckor längre i Örnsköldsvik, vilket kan leda till ökad torka, skriver tidskriften Sveriges Natur och nyhetstjänsten Newsworthy.

Vanligtvis brukar växtsäsongen i Örnsköldsvik börja runt den 28 april, då det blivit tillräckligt varmt för växter såsom tussilago att börja dyka upp. Men på grund av klimatförändringrar så spås det att växtsäsongen i framtiden kommer att bli mellan fyra och åtta veckor längre jämfört med idag, och kommer att starta någon gång mellan 28 mars och 13 april.

Den längre växtsäsongen kan komma att få många konsekvenser, både positiva och negativa. Bland de positiva effekterna så kommer vårbruket att kunna starta tidigare, vilket för med sig mer mat i naturen till både människor och djur. Men bland de negativa konsekvenserna så spås bland annat en tidigare pollensäsong och en ökad risk för torka.

Risken för ökad torka beror bland annat på att den tidigare vårgrönskan som kommer på grund av klimatförändringarna leder till att jorden torkar ut, enligt en forskningsstudie som tidigare i år publicerades i tidskriften Science Advances.
– Om det blir varmare och inte samtidigt blötare då ökar ju avdunstningen, och då kan det ju ske en uttorkning av jorden, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Enligt forskarna leder i sin tur den torrare jorden till fler och mer intensiva värmeböljor. I Örnsköldsvik väntas antalet dagar per år med låg markfuktighet att öka från dagens genomsnitt på 16 dagar till ett genomsnitt på mellan 29 och 42 dagar. Den del av landet som spås kommer att påverkas mest av förändringarna är de sydligare delarna, där växtsäsongen kan bli uppemot 75 dagar längre.

Källor: Sveriges Natur, Newsworthy

 

Publicerat