Du är här

2020-03-25 - Mat & dryck

Idag är det våffeldagen!

Idag är det åter dags för den stora våffeldagen och många ö-viksbor låter säkerligen en och annan godbit sätta guldkant under dessa oroliga tider. Här hittar du två recept på härligt goda våfflor.

Förr kallades denna dag, som var en helgdag fram till 1953, för Vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att den kyrkliga helgdagen flyttats till en söndag.

Två recept på våfflor:

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.
Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîch 6 ½ dl vatten
1 ¾ dl smält smör
2 ägg
ca 5 dl vetemjöl

*****

Klassiskt våffelrecept

Ingredienser för ca. 8-10 portioner:
4 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 ägg
2 tsk bakpulver
250 gram smör
4 dl kallt vatten

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg och bakpulver i en bunke och rör sedan ner smöret och vattnet. Värm upp våffeljärnet och smörj det innan du lägger på första laggen. Häll i smeten och grädda våfflorna frasiga. Servera sedan med önskade tillbehör, till exempel sylt, grädde, bär eller glass.
Tips: För att behålla våfflorna frasiga efter tillagning så bör du lägga dem på ett galler istället för på en hög ovanpå vandra. För att få våfflorna ännu frasigare kan du göra en smet utan ägg.

 

Dela med dig av denna artikel på: