Du är här

2020-03-21 - Nyheter/Reportage
Tomas Nilsson, vd för Sekab. Foto: Pressbild

Tillverkar 65 000 liter handsprit

Det råder brist på handsprit inom bland annat sjukvården på grund av det rådande läget med coronaviruset. För att se till att behovet tillgodoses så har Sekab ställt om sin produktion och koncentrerar sig nu på att tillverka handsprit från etanol.

Kemikalieinspektionen har gett Sekab dispens till att tillverka handsprit, och Sekab beräknar att de kommer att kunna tillverka runt 65 000 liter inom en till två veckor. Redan igår (20 mars) så påbörjades tillverkningen av 15 000 liter. Handspriten görs av bland annat etanol som kommer från bioraffinaderiet hos Domsjö Fabriker, och för att det också ska gå miljövänligt till så görs arbetet med förnybar energi. 

Sekab har redan fått förfrågningar från både läkare, kommuner och regioner. De 65 000 liter som de producerar inom de närmsta två veckorna kommer att fördelas enligt rekommendation från Socialstyrelsen till de verksamheter som har störst behov.
– Smittspridningen av coronaviruset måste fördröjas och de äldre skyddas från smitta. Här i Örnsköldsvik har vi en hundraårig tradition av att förädla etanol och självklart vill vi hjälpa till att producera handsprit till sjukvården i detta akuta läge. Nu har vi tack vare ett snabbt agerande från berörda myndigheter fått klartecken att producera både handsprit och desinfektionsmedel, säger Tomas Nilsson, vd på Sekab, i ett pressmeddelande.

 

Dela med dig av denna artikel på: