Du är här

2020-03-21 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Grönt och skönt hemma

Trenden att inreda med växter syns i vart och vartannat inredningsmagasin och det finns bokstavligen en djungel av olika växter att välja bland. Följ med hem till Ulrika som gärna inreder sitt hem med grönt, på ett enkelt och smakfullt sätt.

När Ulrika Norberg inte möter kunder i en av Örnsköldsvik blomsterbutiker ägnar hon sig gärna åt sitt intresse för blommor och växter hemma på släktgården i Bergom. Huset som fått namnet Nygården ligger vackert vid en sjö, i söderläge med solljus som flödar in i kök och vardagsrum.
– Växter i inredningen ger liv och en ombonad känsla, säger Ulrika. En längre tid nu har jag unnat mig att köpa hem snittblommor, ungefär varannan vecka. Nu kan jag inte vara utan dem.
Ulrika vill att inredningen ska ge en lugn känsla och färgerna går i jordnära toner med blå inslag här och var på kuddar och prydnadsföremål. Hon kallar sin stil för sparsmakad med en mix av gammalt och nytt. Och så finns där de gröna inslagen från blommor och växter utplacerade i rummen.

Vi ber Ulrika dela med sig av några tips för att få växterna att trivas i ett hem och det visar sig att det inte behöver vara så krångligt.
– Det viktigaste är att alltid utgå från sina egna förutsättningar. Det finns lättskötta växter som passar för den som inte vill lägga så mycket tid eller tycker sig sakna kunskap och det finns mer krävande växter för den som har ett stort intresse.
Var växterna placeras är avgörande för hur väl de kommer att trivas och här gäller det att följa skötselråden som följer med växten. Hos Ulrika vetter flera av fönstren åt söder och även om solljuset gör gott kan det även ställa till med problem
– När skötselrådet säger att växten inte vill stå soligt innebär det främst att just söderfönster ska undvikas eftersom solen gassar hela dagen där, men förmiddagssol och eftermiddagssol kan fungera. Har man möjlighet att skugga söderfönstret mitt på dagen är det en bra lösning, med en markis till exempel.
Ulrika visar på en aloe vera som står i kökets söderfönster. En fetbladig växt som tål solen, till skillnad från den frodiga fjädersparrisen som står i ett hörn i vardagsrummet eftersom den vill ha ljust men inte direkt sol.

Flera av växterna hemma hos Ulrika är välväxta och för den som vill uppnå det finns det några knep att ta till.
– Vill man få en liten växt att bli större krävs det en del engagemang och tid, med omplantering till stegvis större kruka. Tänk på att en del växter trivs med att ha lite trångt runt rötterna. Växtnäring gör stor skillnad och det finns många olika varianter att välja bland. Själv har jag hittat en i sprayform som jag tycker gett jättebra resultat.
Olika växter har olika behov när det kommer till vattning och det enkla tipset även här är att följa skötselråden. Den som vill göra det enkelt för sig väljer växter med samma behov.
– Det finns sätt att underlätta vattningen. Bevattningsbubblor sticks ner i krukan och låter växten få lite vatten hela tiden men det passar inte för alla växter. De självvattnande krukorna är också en bra lösning. 

Trender kommer och går och Ulrika ser en förändring sedan några år, från det minimalistiska till en mer naturlig känsla där det gröna får ta mycket plats i våra hem. En annan trend är behovet att kunna göra hållbara val.
– I dag går det att spåra ursprung och se var och hur växterna har odlats. Ekologiskt och fairtrade efterfrågas allt mer och vi ser att produktionen har påbörjat en förändring. Bästa sättet att tänka hållbart är att välja växter efter förutsättningar så att de lever länge. Här finns mycket hjälp att få av personalen i blombutiken.
Förutsättningarna i huset på Nygården bjuder bland annat på en källare med fönster i söderläge och en inglasad altan. Miljöer som passar för att vinterförvara såväl oliv- och citronträd som pelargoner, en av Ulrikas favoritblommor.
­– Det är verkligen en härlig tid nu när pelargonerna äntligen får komma fram och det är dags att förså blommorna som får flytta ut i träd-gården sedan, säger Ulrika.

 

Dela med dig av denna artikel på: