Nyheter/Reportage

Debutroman om psykisk ohälsa

Kristina Falk skickade sitt första manus till förlag redan som 12-åring, med ett vänligt nej som svar. Nu har hon släppt sin debutroman, en bok fylld av kärlek och vänskap men också teman som psykisk ohälsa och vikten av att våga prata om självmordstankar.

Boken bär titeln ”En gång slockna alla stjärnor” och det är karaktären Varg, en ung man utan trygga rötter, som bär på självmordstankar. Han möter den unga kvinnan Freja, vars pappa är döende i ALS.  
– Min pappa gick bort i samma sjukdom och det var då jag skrev de första korta scenerna till boken, säger Kristina Falk. Jag visste redan då att jag ville skriva en bok om en tjej som måste acceptera att hennes pappa ska gå bort.
Freja i boken brottas med samma frågor i sorgen som Kristina själv ställde sig. Får man skratta när ens pappa är döende? Hur ska man klara av att acceptera sin förälders död? Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfyllt av kärlek?
– När bokens huvudkaraktärer möter varandra bär de på var sitt mörker, Freja är rädd för döden och Varg är rädd för att leva. 

Kristina växte upp i Rossön, Jämtland. Efter studier i Umeå pendlade hon först ett par år mellan Umeå och jobbet som lärare på Örnsköldsviks gymnasium, innan flytten gick till Örnsköldsvik för ett år sedan.
– Jag trivs jättebra här och tycker det är en perfekt stad. Den är lagom stor, min släkt finns här och det är närmare hem till Rossön och familjen där än det var från Umeå.
Som gymnasielärare möter hon ungdomar varje dag och ser också att många av dem mår dåligt.
– Jag har berörts av människor runt om mig som förlorat någon på grund av självmord och ville ta med det ämnet i skrivandet. Forskning visar att det är viktigt att prata om självmordstankar och dåligt mående, för att inte känna skam för det. Jag hoppas att min bok kan hjälpa till att hitta en öppning till att våga prata.
Boken vänder sig till unga vuxna från 15 år men Kristina tycker att den passar alla vuxna, särskilt de som har ungdomar i sin närhet som mår dåligt och behöver stöd. 

Lördag 7 mars var det releasefest på Folkets Hus hemma i Rossön och boken finns redan ute i handeln. För Kristina är det här en dröm som går i uppfyllelse.
– Jag har skrivit sedan mellanstadiet och skickade manus till förlag redan när jag var 12. Jag skrev långa romaner om samurajer och hundar, säger Kristina och skrattar. När jag flyttade till Umeå för studier ville jag samtidigt ta skrivandet på allvar så jag gick en skrivkurs. Där påbörjade jag den här berättelsen. Det var också där jag träffade min förläggare som redan då trodde på min berättelse.
Inspirationen hittar Kristina ofta i musik men också när hon läser och det gör hon ofta och mycket. En favoritförfattare som inspirerar är Jandy Nelson, en amerikansk författare som, precis som Kristina, skriver för unga vuxna.
Några planer på nästa bok finns det inte just nu. Något större och viktigare måste få komma före. I slutet av april väntas familjens andra barn så Kristina gör sin författardebut samtidigt som hon förbereder sig för att bli mamma igen.
– Just nu har jag ingenting planerat annat än att helt fokusera på bebisen som kommer och familjen, men jag vet att jag kommer att fortsätta skriva.

 

Publicerat