Du är här

2020-03-14 - Evenemang
Foto: Pingstbrass

Brasshelg i Pingstkyrkan

Ö-viks stora brassband Pingstbrass firar nästa år sitt 70-årsjubileum. Men redan söndag 22 mars blir det brassmusik för hela slanten när Pingstbrass bjuder hit Skelleftehamns Musikkår och Morö Backe Brass till ett stort brassmöte.

Pingstbrass är ett av Sveriges största och äldsta brassband, bildat redan 1951, och genom åren har mer än 200 musikanter spelat i orkestern. Under brassbandens storhetstid på 50-talet fanns det fler än 200 brassband i Sverige, enbart inom frikyrkorna.
Idag är ett 50-tal band fortfarande aktiva och Pingstbrass har lyckas bra med återväxten, tack vare sin interna musikskola ”Minibrass” där man välkomnar barn från 7 år och uppåt.
– Norr om Gävle finns idag bara tre brassband och förutom Pingstbrass, som är det största, finns det två brassband i Skellefteåtrakten, berättar Bosse Lundquist, flitig trumpetare här i Ö-vik. 
– För att uppmuntra varandra och fortsätta utveckla den här musikformen träffas banden någon gång årligen, då vi spelar en ny gemensam repertoar och ger konsert. I år kommer Morö Backe Brass och Skelleftehamns Musikkår hit till Örnsköldsvik för att under ett veckoslut träffas och spela tillsammans med Pingstbrass.
En offentlig konsert, med fri entré, arrangeras söndag 22 mars i Pingstkyrkan och då bjuder det sammanslagna brassbandet på en omväxlande repertoar som skrivits av Anders Beijer, Kulturskolans brasslärare i Norrköping, samt Ö-viks egen ”Mr. Brass” – pensionerade musikläraren Peter Preston.
Vill du få ett smakprov på hur det kan låta med brass så kolla in www.brasstracks.se – Peters eget radio-program som funnits i etern oavbrutet sedan 1984. 

 

Dela med dig av denna artikel på: