Nyheter/Reportage

Ragn-Sells blev lösningen

För drygt ett år sedan sa RGS Nordic upp arrendeavtalet på kommunens mark nära Kallehov i Arnäsvall och plötsligt saknades en aktör som tar emot olika typer av avfall och framför allt hanterar förorenade jordmassor.
Men sedan en tid tillbaka finns ett nytt avtal med en annan aktör. En mycket viktig pusselbit inte minst för framtida byggprojekt.

För kommunen och i förlängningen näringslivet kom RGS Nordics besked i början på förra året, att avsluta sina anläggningar för behandling av jord, som ett dråpslag. Verksamheten som specialiserat sig på behandling av förorenad jord spelade en mycket viktig roll eftersom ett flertal exploateringsprojekt i Örnsköldsvik omfattar just förorenad mark.
– Det var inte alls bra eftersom det är platsen i kommunen som har miljötillstånd att ta emot förorenade massor. Ett nytt tillstånd på en annan plats tar närmare två år att söka, säger Andreas Ödling, markingenjör på kommunledningsförvaltningen.
Exploateringsprojekt på förorenad mark är bland andra Järvedsstrand och Varvskajen och utan det nya avtalet hade förorenade massor varit tvungna att transporteras till Umeå med omfattande kostnader som följd. En tuff förutsättning och en tydlig konkurrensnackdel för Örnsköldsvik i jobbet och förhoppningarna om investeringar och etableringar i kommunen.
Räddningen blev miljöföretaget Ragn-Sells som över hela landet samlar in, behandlar, avgiftar och återvinner avfall och restprodukter från näringsliv, organisationer och hushåll. Bolaget har förvärvat kontorsfastigheten på området och tecknat ett mångårigt avtal med kommunen.
– Ragn-Sells presenterade en långsiktig affärsplan, ville ha ett tioårigt avtal och har avsikten att nyanställa samt investera mellan fem och tio miljoner kronor de närmaste åren, säger Andreas Ödling.
Förutom den framtidssäkrade hanteringen av förorenade massor kommer Ragn-Sells att samarbeta med Processum i vissa forskningsprojekt samt utöka verksamheten till omhändertagande av oljehaltigt slam.

När Tidningen 7 för ett par veckor sedan hälsade på vid anläggningen träffade vi Ragn-Sells sektionschef Pernilla Ekedahl, tillsammans med kollegorna; försäljningschefen Moa Rudsten och säljaren Fredrik Forsberg.
Då nyss inflyttade granngårds Kallehov.
– Vi trivs redan och det ska bli spännande att utveckla det här till något riktigt bra. Viktigt att veta är att vi behandlar förorenad jord och att vi inte är en deponi. Och företag som exempelvis SUEZ Recycling och Stena Recycling ser vi inte som några konkurrenter. Snarare samarbetspartners och branschkollegor, sa Pernilla Ekedahl.

 

Publicerat