Nyheter/Reportage

Kraftsamlar för tunnel genom Åsberget

Det har länge funnits på förslag att bygga en tunnel genom Åsberget för att ersätta den nuvarande sträckan av E4:an som går igenom Örnsköldsvik. Nu på lördag bjuds ö-viksborna in till en namninsamling som ska sätta press på staten för att påbörja arbetet med Åstunneln.
– För miljön och för människors hälsa kräver vi att Åsbergstunneln byggs och att E4 flyttas ut ur stan så snart som möjligt. Då fortsätter vi att bygga Örnsköldsvik för framtiden, skriver aktionsgruppen som står bakom namninsamlingen.

Flera rapporter har slagit fast att luftmiljön är dålig i Örnsköldsvik, och den störst bidragande orsaken till den dåliga miljön är just att E4 går rakt igenom centrum. Med det som bakgrund så har Eva-Britt Persson och Marianne Lundström, tillsammans med representanter från bland annat Hyresgästföreningen, LO och TCO, startat en aktionsgrupp som vill öka trycket på staten att flytta E4 ur stadens centrum. 

I ett pressmeddelande skriver de:
”I rapport efter rapport slås det fast att Örnsköldsviks centrum har en av de sämsta luftmiljöerna. Orsaken är att E4 går rakt genom stadens centrum. När staten påtalar att luftmiljön måste förbättras så sitter de själva på lösningen.

– Flytta E4 ut ur stadens centrum – bygg E4 tunneln genom Åsberget.

– Om du sätter dig i en bil i Helsingborg och kör norrut på E4 så möter du det första trafikljuset i Härnösand och i Örnsköldsvik kör du rakt igenom stadens centrum!

– Ca 22 000 fordon, varav 10 % är tung trafik, passerar idag Örnsköldsviks centrum per dygn. Det motsvarar en långtradare i snitt per minut dygnet runt, av dessa är det också fordon med farligt gods. Detta har lett till att Örnsköldsviks centrum idag har en av de sämsta luftmiljöerna i Sverige. 
NU GÖR VI NÅGOT ÅT DET!

– För miljön och för människors hälsa kräver vi att Åsbergstunneln byggs och att E4 flyttas ut ur stan så snart som möjligt. Då fortsätter vi att bygga Örnsköldsvik för framtiden. ”

Nu bjuder de in ö-viksborna till en namninsamling för att få igenom förslaget med tunneln genom Åsberget. Namninsamlingen sker nu på lördag 29 februari klockan 11.00 på torget intill E4 utanför Oskargallerian. Namninsamlingen kommer även att finnas tillgänglig på nätet.

 

Publicerat