Nyheter/Reportage

Nominerad till Stellagalan

Redan en van pristagare har Ingrid Ölund som driver Skogs-Hildas Stenugnsbageri och Café i Ullånger nu chans att räkna hem ännu en statyett. I kategorin ”Stella bagare” är hon en av tre nominerade till det nationella priset Stellagalan.

– Jätteroligt, jag blev helt chockad. Att jag är en av bara två nominerade från Norrland, de övriga 25 är från Stockholm och söderut, känns oerhört hedrande, säger Ingrid vars bageri återfinns i White Guide för fjärde året i rad.
– Jag har 13 guldmedaljer i SM i Mathantverk i olika klasser, allt från surdegsbröd, sötebröd och tunnbröd. Men jag blir lika glad varje gång jag får ett pris.
Att bara nomineras betyder mycket, menar hon.
– Det är en sådan konkurrens i dag med många bagerier. Jag driver mitt helt själv, vilket nog är lite ovanligt. Men jag har bra hjälp av min särbo när det blir högtryck, som under sommaren. Turismen har ökat mycket här.

Nomineringen lyder:
”Med flera medaljer i SM i Mathantverk och genom sin kultur-gärning med utvecklingen av traditionsbärande bröd från sin hembygd Västernorrland för hon svensk tunnbrödstradition vidare. Vår bagare har en nyckelposition i utvecklandet av den svenska bagerikonsten”.

Stellagalan verkar sedan 2016 för en jämställd bransch genom att synliggöra kvinnliga proffs inom svensk gastronomi och eliminera skillnader i löner och status. Årets gala genomförs 20 april på A house i Stockholm.

 

Publicerat