Nyheter/Reportage

Rutberget by night

Långt från stadens ljus och brus finns en plats där månsken, norrsken och stjärnhimmel breder ut sig ovanför snötäckta trädtoppar.
Rutberget lockar besökare under dygnets alla timmar och somliga väljer att spendera natten där, i tält eller i igloo.

Rutbergshotellet är inte ett hotell i den bemärkelsen att det tar emot övernattande gäster men det innebär inte att det inte finns övernattningsmöjligheter på berget. Eget tält är en variant och tack vara entusiasten Arne Melbin finns, så länge vädret tillåter, även en igloo intill Rutbergshotellet. Igloon har haft flera övernattande gäster i vinter, en av dem är Håkan Arvidsson, 48 år, från Svartby. Han checkade in i igloon en lördagskväll som bjöd på fullmåne.
– Det är ju en pojkdröm som går i uppfyllelse. Jag brukar sova utomhus, i tält och vindskydd till exempel men det här var första gången i en igloo. Jag startade skidturen upp vid nittontiden på kvällen, tog mig tid, fotade, lyssnade till räven som skällde, förundrades över månskenet och skuggorna det skapade.

Håkan gör gärna sina övernattningar i naturen på egen hand och så var det också den här lördagen.
– Att göra såna här turer ger tid för mig själv, att bara ta det lugnt, njuta och läsa en bok. Skogen är ju inte som hemma där man förhåller sig till tider. Jag somnade nog ganska tidigt, vid elvatiden, vaknade efter några timmar och kollade läget, tände nya värmeljus. Det blir förvånansvärt ljust av så lite som ett par värmeljus, tillräckligt för att läsa.
Övernattande gäster på berget ger lyxen för morgonpigga skidåkare att mötas av en sprakande eld inne i Rutbergshotellet.
– Jag vaknade vid åttatiden, tände ett värmeljus i varje pjäxa för att få dem varma och sedan tände jag en brasa inne i hotellet för dagens gäster. Sedan skidade jag långsamt tillbaka till bilen igen, påfylld med energi. Jag tror inte att det går att förstå vilken batteriladdare det här är.

 

Publicerat