Du är här

2020-02-29 - Sport & Fritid
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Alpinskola för hela familjen

Nästa vecka får Örnsköldsviks skolungdomar äntligen fira sportlov. För familjen Blume Normington från Göteborg var det vecka sju som gällde och de valde att fira ledigheten med att sätta hela familjen i skidskola i Åsbacken.

– Alla i familjen är nybörjare och jag för min del har alltid saknat att kunna åka alpint, säger mamma Maria. Nu vill vi ge den kunskapen till våra barn och då är det ju bra om vi kan själva också.
Två dagar pågår kursen de bokat med Mikael Lindholm, alpin- och fritidscoach. Skidskolorna i Åsbacken ges av FV Alpina, i samarbete med Mikaels företag ML Mission. I en flack sluttning nedanför liften har Mikael satt upp en liten kon-bana och familjemedlemmarna turas om att åka i den korta backen.
Barnen i familjen, Oscar som är nio år och Elliot sex, kämpar med att ta sig upp för backen när de väl kommit ner. Mikael hjälper till att dra och att putta på. Att det är svårt att åka på platten och uppför är pappa Richard snabb att erkänna.
– Det är det svåraste, kanske hade det varit enklare om man hade åkt skridskor tidigare men det har jag ju aldrig gjort.
Richard kommer från Plymouth i England. Han flyttade till Sverige för 15 år sedan och tänkte att hustrun Maria, som vuxit upp i Sverige, skulle vara en van skidåkare både på längden och utför.
– Så var det ju inte och jag har bara provat en gång med några kollegor, i Kungsberget ett par timmar från Stockholm. Att det blev Örnsköldsvik för oss på sportlovet beror på att Marias syster bor här. Det passar oss perfekt med en mindre backe, jämfört med till exempel Sälen, nu när vi alla är så oerfarna. 

Instruktör Mikael beskriver alpint som en av få sporter som hela familjen kan utöva tillsammans.
– Det här är ju rätt unikt, att barn i knatte-ålder går i samma klass som en vuxen och lär sig något nytt, säger Mikael. Barn har en snabbare inlärningskurva än vuxna. Första dagen brast tålamodet ibland och det var en hel del frustration, men nu dag två är det bara glädje och energi. Efter en kurs som den här, två dagar med tre timmar varje dag, klarar du att åka i nybörjarbacken. För barnen gäller det att leka in tekniken, målet ska alltid vara att de ska längta tillbaka till backen och snön igen.
Längta tillbaka kommer både Oscar och Elliot alldeles säkert att göra. De vill åka banan om och om igen och det är ett svettigt jobb för Mikael att hänga med.
– Det är kul när det går snabbt, men det får inte gå för fort, säger Oscar och tillägger: Jag har åkt banan 11 gånger nu!
Lillebror Elliot vet vad han tycker är roligast av allt:
– Att svänga!

 

Dela med dig av denna artikel på: