Nyheter/Reportage

Specialistvårdens väntetider fortsätter att minska

Väntetiderna till specialistvården inom Region Västernorrland fortsätter att minska. Däremot så är det fortsatt långa väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin.

I Sveriges Kommuner & Regioners senaste uppföljning av väntetiderna i landet, som baseras på hur det såg ut under januari i år, så går det att se att väntetiderna till specialistvården inom Västernorrland fortsätter att minska. Väntetiderna till operation eller annan åtgärd inom specialistvården har minskat med 12,3 procent, och tiden till ett första besök med specialistvården har minskat med 4 procent jämfört med januari 2019. 

Däremot så lyckas inte regionen nå upp till målsättningen att 85 procent av de som kontaktar primärvården ska få en bedömning inom tre dagar. Inom Region Västernorrland var det bara 74 procent av patienter som fick en bedömning inom tre dagar. 

Även inom BUP så missar regionen målet, där målet är att 72 procent av de som söker sig till BUP ska få ett första besök, en påbörjad behandling eller fördjupad utredning inom 30 dagar. I Västernorrland var det bara 23 procent som fick ett första besök, 69 procent som fick en fördjupad utredning och 48 procent som fick en påbörjad behandling inom 30 dagar. Det är dock inte bara Västernorrland som har svårt att nå målen utan majoriteten av landets regioner har svårt att nå målen rörande BUP.

Att regionen når målen inom specialistvården innebär att den får ta del av "kömiljarden"; ett statligt stöd som dels fördelas jämt mellan regionerna baserat på antalet invånare och dels fördelas baserat på hur väl en region har lyckats korta väntetiderna och ökat tillgängligheten inom bland annat specialistvården.

Källa: Region Västernorrland

 

Publicerat