Övrig kultur

Idag firas Sverigefinnarnas dag

Idag, 24 februari, hyllas Sveriges största nationella minoritet då det är Sverigefinnarnas dag.

Dagen började firas 2011 och har varit en officiell dag i den svenska almanackan sedan 2013. I Sverige finns det över en halv miljon sverigefinnar och dagen är tänkt ska synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Sverigefinnar har funnits sedan 1100-talet då Finland blev en del av konungariket Sverige och många finländare flyttade hit för att jobba i skogar och gruvor. Men de flesta som kallas för sverigefinnar idag är inte ättlingar från dessa finländare utan är barn och barnbarn från finländare som flyttade till Sverige efter 2:a världskriget.

Datumet 24 februari valdes till Sverigefinnarnas dag då det är födelsedagen för Carl Axel Gottlund som levde 1796-1875 och var en finsk språkvetare, folklorist och kommunpolitiker som besökte skogsfinnar i Sverige och grundade den första finska föreningen i Sverige 1830.

Sverigefinnar utgör en av fem erkända minoriteter i Sverige tillsammans med judar, romer, samer och tornedalingar. De har en egen flagga och deras barn har rätt till modersmålsundervisning. Hitflyttade finnar har visat stor inflytande på många områden i Sverige där de bosatt sig, områden som kommit att kallas för finnskogar och finnmarker.

 

Publicerat