Nyheter/Reportage

Statligt stöd ska trygga tillgången till dricksvatten

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar 58 miljoner kronor till landets länsstyrelser som ska gå till att trygga dricksvattnet.

Torka och vattenbrist har ställt till det för en del län, och klimatförändringarna kan komma att medföra perioder med torka. Därför fördelar HaV pengar till länsstyrelserna som sedan kommuner och företag kan ansöka om för att använda till teknik, projekt eller åtgärder som hjälper till att trygga tillgången till dricksvatten. 
– Projekt som fått stöd omfattar allt från att förbättra övervakning av grundvattennivåer och åtgärder för att minska läckage från ledningsnät till att rena och återvinna avloppsvatten och skapa nya vattentäkter och vattenskyddsområden, säger Margareta Lundin Unger, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Förra året delades totalt 45 miljoner kronor ut och i år delas 58 miljoner ut, varav 893 798 kronor går till Västernorrland. Tillsammans med Boverket, Sveriges geologiska undersökning (SGU), Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och Livsmedelsverket har HaV även tagit fram en vägledning för regional vattenförsörjningsplanering som fokuserar samhällets långsiktiga dricksvattenförsörjning.
– Vi vill att den ska vara ett stöd till länsstyrelserna när de tillsammans med andra aktörer tar fram regionala vattenförsörjningsplaner, säger Margareta Lundin Unger.

 

Publicerat