Du är här

2020-02-23 - Mat & dryck
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

En semmelbagare som bor i staden...

Under en tid på året bakas det semlor så in i norden. Bland annat på Coop-ägda Edmarks Finbageri i Örnsköldsvik.
– Det här skulle aldrig fungera utan våra skickliga medarbetare, säger bagerichefen Peder Pettersson.

Klockan 04.00 tänds lamporna på Edmarks och släcks inte förrän 22.00. Då har närmare 20 anställda avlöst varandra och försett hem, arbetsplatser och en rad Coop-butiker i och utanför kommunen med massor av goda bakverk. 
– Det är full rulle, men roligt. Jag trivs väldigt bra med mitt arbete, säger Linn Näslund och spritsar med van hand fluffig grädde på nybakade bullar.
Närmare 20 000 semlor hinner det bli innan produktionen avtar vid påsktid.
– Det finns kunder som frågar efter semlor under alla tider på året, fortsätter Linn.
Vi ser ett väl fungerande lagarbete och under vårt relativt korta besök produceras det många semlor och tårtor. Det är rent och snyggt i lokalerna och vi blir snabbt varse om vikten av att vara noga med hygienen. En självklarhet för bagarna hos Edmarks som är glada och tillmötesgående när vi hälsar på.
– Det är de även alla andra dagar kan jag lova, säger bagerichefen Peder Pettersson med ett stort leende.
Att följa skickliga yrkeskvinnor och yrkesmän i sin tjänsteutövning är ofta en fröjd för ögat och Edmarks är definitivt inget undantag. Vi ser ett kreativt hantverk, vilket rutinerade bagaren Glenn Westin understryker:
– Vi kan i princip baka vad som helst. Men det förutsätter så klart att kunderna beställer i god tid.
Semlan förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum och är associerad med fastlagen före påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.

Recept på klassiska semlor inför Fettisdagen
(Cirka 25 st)
Ingredienser: 50 g jäst, 150 g smör, 5 dl mjölk, 2 ägg, 1,5 dl strösocker, 1 krm salt 1 tsk mortlade kardemummakärnor, 14–15 dl vetemjöl.
Pensling: 1 uppvispat ägg.
Fyllning: 400 g mandelmassa, 3–4 msk mjölk, 6–7 dl vispgrädde.
Garnering: Florsocker.

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smör, blanda i mjölken och värm till 37 grader, häll det i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma och vete­mjöl, lite i taget. Rör ihop till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 1 tim. Dela degen i ca 25 bitar. Rulla bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8–11 min. Låt svalna på ett galler. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

 

Dela med dig av denna artikel på: