Du är här

2020-02-20 - Utställning
  • Foto: Erika Kristoffersson Bredberg
  • Foto: Erika Kristoffersson Bredberg

Erika på hemmaplan

Hon har utbildat sig inom glas och keramik i såväl Danmark och Småland som på Konstfack i Stockholm, och sedan några år tillbaka driver hon glasstudion Glasbolaget på Sätra Gård norr om Stockholm. Nu ställer Erika Kristoffersson Bredberg ut på Galleri Lokomotiv, och planen är att i framtiden öppna en ny studio – hemma i Norrmesunda.

”Die young” är rubriken på ö-viksbördiga Erika Kristoffersson Bredbergs utställning på Galleri Lokomotiv som har vernissage nu på lördag, 22 februari, mellan 12 och 15. Erika visar blåst och skulpterat glas och titeln grundar sig i hennes ambivalens inför att bli äldre, utställningen blir en symbol för de miljontals psykbryt som uppstår i ett samhälle där att göra karriär och att ”lyckas” premieras, framför empati och solidaritet.
– Det handlar lite om att jag, och många med mig, flyttar från sin uppväxtort på grund av att det saknas utbildningar och saker som intresserar oss – att det inte finns utrymme att utvecklas, berättar Erika. Vad ska man bli när man blir stor? Varför är det viktigt vad man ska bli? Varför är det viktigt att göra karriär? Man hamnar ganska tidigt i ett val, man drömmer om sådant som det inte finns möjligheter till där man bor. Därför flyttar man.
– Min utställning blir som en kommentar till allt det här, och samtidigt som jag är jättestolt över att få ställa ut i Ö-vik så känns det jättejobbigt. Jag har förväntningar på mig, jag har gått på konsthögskola och nu ska jag visa upp vad jag åstadkommit. Det här är också ett sätt att försöka lära mig att hitta min plats i Ö-vik och Norrmesunda som vuxen – jag har bara varit barn och ungdom på de platserna.
Erika berättar också att hon långsamt är på väg hem igen, hon ”smyg-flyttar” till en stuga på mammas gård i Norrmesunda. 
– Jag har på senare år upptäckt i mig själv att jag vill komma hem igen. Målsättningen är att när jag fyller 40 ska jag ha en glasstudio i Norrmesunda. Jag säger det till så många jag kan så att det blir en sorts press på mig, säger Erika och skrattar.
Om drygt fem år har vi kanske anledning att berätta mer om Erika, och förhoppningsvis hennes nya glasstudio. Innan dess får vi se hennes glaskonst på Galleri Lokomotiv, i en utställning som pågår till 14 mars.

 

Dela med dig av denna artikel på: