Nyheter/Reportage

Årets hjältar släckte brand

Bakningen av drömmuffins kunde ha slutat som en mardröm. Något som undveks tack vare rådiga insatser av syskonen Sundlöf i Domsjö.
– Man tänker ju att sånt här aldrig händer en själv, säger Alexander, 21.

Måndagen 18 november var det bara glasyren kvar att ordna till de drömmuffins som familjen Sundlöf, bestående av Jörgen och Margareta samt barnen Alexander och Hanna, planerade få avnjuta hemma i sin villa i Domsjö.
Men de hann aldrig bli klara. 
– På spisen hade vi en kastrull med 75 gram smör som först skulle smältas ned. Jag var på väg ut för att hämta Margareta från jobbet, pratade i telefonen och tryckte på spisknappen så att plattan stängdes av, berättar Jörgen Sundlöf.
Det var i alla fall vad han trodde att han gjorde. I själva verket råkade Jörgen trycka på en helt annan knapp – låsfunktionen. När Hanna, 15, och Alexander, 21, således lämnades ensamma i huset, fortsatte därför spisplattan ohejdat att hetta upp kastrullen. 

I sina respektive rum satt Hanna och Alexander helt ovetande om den annalkande katastrofen utanför dörrarna. Alexander, försjunken i ett datorspel, reagerade heller inte ögonblickligen när brandvarnaren plötsligt började tjuta. Det gjorde däremot Hanna, som efter att ha konstaterat vad som försiggick snabbt gjorde honom varse genom att ropa:
– Det brinner i köket!
I huset förvarade familjen Sundlöf både brandfilt och två brandsläckare. Väl medveten om var de fanns att hämta, tog sig Alexander in i köket där lågorna nådde upp till spisfläkten. 
– Jag tänkte bara; ”Oh, shit! Nu måste jag släcka”, berättar Alexander som med skumpulvret träffade kastrullen med sådan kraft att den gled åt sidan och bort från plattan.
Efter att branden släckts vädrade han ut röken för att därefter ansluta sig till Hanna, som under tiden Alexander kämpade mot lågorna lämnat huset för att ringa SOS Alarm.
– Det var första gången jag någonsin ringt 112. Jag hade så mycket adrenalin att mina fingrar var alldeles skakiga, säger Hanna.
Men väl i samtal med operatören kunde hon hålla nerverna i schack och meddela vad som hade hänt. Först därefter, ringde hon sina föräldrar.
Från det att Jörgen åkt hemifrån fram till att den första brandbilen var på plats gick det 14 minuter. Hade Alexander och Hanna reagerat på annorlunda sätt, hade familjehuset i Domsjö kunnat vara ett minne blott. Deras exemplariska larm- och släckningsarbete är anledningen till varför syskonparet nu utses som Årets hjältar 2019, ett pris instiftat av BRÅ och som delats ut sedan 2014 med syfte att uppmärksamma goda förebilder och gärningar i samhället. 
– Torrkokning utvecklas ibland till fullskalig brand och det kan gå undan. Bränder går så fort, kommenterar polisen Rickard Hagström som tillsammans med företrädare från kommunen och BRÅ förra veckan överraskade Alexander och Hanna med tårta, diplom, sång och en prispeng på 5 000 kronor.

I dag har Alexander tagit för vana att alltid gå ett extra varv i huset innan familjen lämnar det, för att kontrollera att allt är som det ska. Erfarenheten har även gjort Hanna mer uppmärksam på ljud som låter annorlunda än vanligt. 
– Då är jag på alerten, säger hon.
Något som får Jörgen att skämtsamt, men med en blandning av allvar, kommentera:
– Nu kan man åka i väg igen och lämna dem ensamma hemma med vetskapen om att det kommer gå bra. 
– Men ”tänk om”-tankarna dyker ju fortfarande upp, fortsätter han. Det går inte att beskriva hur mycket jag vill lyfta dessa hjältar.

Publicerat