Samhälle

Ann-Catrin vann Årets utvecklingssatsning

Lördagen bjöd på Framtidsforum i stadshuset Kronan där ett 50-tal gäster fick ta del av inspiration och information kring Örnsköldsviks utveckling. Dagen avslutades med prisutdelning till vinnaren av Årets utvecklingssatsning. Bland fyra nominerade var det till slut Ann-Catrin Zackrisson som tog hem flest röster för sin satsning på Bredbyns Gästgiveri.

Per Nyhlén startade dagen med att hälsa alla varmt välkomna och presentera alla deltagare i Partnerskapet för Örnsköldviks utveckling som också är de som bjuder in till Framtidsforum. Moderator för dagen var Robin Hörnkvist och han bidrog till hög energi och en hel del skratt under de dryga tre timmarna. 

Fyra korta och inspirerande föreläsningar blev en ingång till samtal på det öppna mötestorgen under fikapausen. Bland föreläsarna fanns Anna-Britta Åkerlind som presenterade N6-initiativet där sex norrlandskommuner gått samman för att förnya bilden av Norrland och norra Sverige. Efter Anna-Britta klev Mikael Ericson, Strängbetong, upp på scenen och beskrev företagets historia, kommande satsningar och hur han ser på att driva företag i Örnsköldsvik, med produktion i Långviksmon. Därefter presenterade Jenny Edvinsson från Leader Höga Kusten satsningen som kallas Landsbyggare, som genom att visa exempel på människor som valt att leva och vara företagare på landsbygden, inspirerar andra att våga göra samma val. Sist ut bland föreläsarna var projektet Jobba & lev med Dennis Thydell och Jennie Söderström som skapar en plattform för att samla aktiviteter, erbjudanden och service kopplat till arbetsliv, för att locka kompetens till Örnsköldsvik. Ett projekt som genomförs tillsammans med arbetsgivare i Örnsköldsvik.

Under fikat fanns möjlighet för deltagarna att mingla med varandra, möta föreläsarna och ställa frågor till dem och de utställare som fanns på plats under dagen. Årets omvärldsanalys presenterades av Johan Eklund. En omvärldsanalys som tas fram genom ett stort antal gruppers arbete. Tillsammans har de vid olika tillfällen fått blicka ut i omvärlden och se vad som händer där och hur det påverkar Örnsköldsvik under de kommande fem åren. På det sättet skapas en kartbild för det gemensamma utvecklingsarbetet. 

Dagen avrundades med prisutdelning till Årets utvecklingssatsning. Örnsköldsviksborna har själva fått skicka in nomineringar och bland dessa har fyra nominerats till en omröstning. Vinnare blev Ann-Catrin Zackrisson som satsat genom att öppna Bredbyns Gästgiveri igen. Motiveringen löd: "Ann-Catrin har fått liv i Bredbyns Gästgiveri igen. Hotellet är välbesökt och erbjuder lunchservering, söndagsmiddag och andra tillställningar. Det har i sin tur gett ringar på vattnet i Bredbyn då hon gärna handlar lokalt, vilket bidrar till utveckling för andra lokala företag."
Övriga nominerade var: Vardagsrummet, High Coast Creative och Magnus Hallberg/RISE Processum.

Läs mer om Framtidsforum och omvärldsanalysen här.

Publicerat