Nyheter/Reportage

Örnsköldsviks sjukhus får goda betyg

När det nationella kvalitetsregistret Swedeheart presenterar en rapport där vården kring hjärtinfarkt jämförs så får samtliga sjukhus i länet bra betyg.

Samtliga tre sjukhus (Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik) får betyg som lägger de i toppskiktet bland landets sjukhus rörande vården kring hjärtinfarkt. Sollefteå får bäst betyg i hela landet med 10 poäng av 11 möjliga, medan Sundsvall och Örnsköldsvik får 8,5 resp. 8 poäng. 
– Jag är så oerhört stolt över resultatet. Det visar att vår duktiga och engagerade personal verkligen arbetar i rätt riktning, säger Maria Bäckman, länsverksamhetschef kardiologi Region Västernorrland.
– En del i förbättringen ligger i att vi nu har som rutin att alla EKG som tas i ambulansen skickas till hjärtintensivvårdavdelningen i Sundsvall och ambulansen styrs direkt utifrån behov antingen till närmsta PCI-centra i Sundsvall eller Umeå för ballongvidgning av kärl eller till akuten. På så sätt har vi kortat tiderna från bedömning av EKG till beslut om behandling, berättar Maria Bäckman.

Örnsköldsvik lyckas inte bara få bra betyg utan blir också det sjukhus som är bäst i landet på att få patienter att få ner blodfetter under rekommenderad nivå ett år efter en infarkt. 90 procent av Örnsköldsviks patienter hade fått ner nivåerna av blodfetter, jämförbart med Sollefteås 85 procent och Sundsvalls 60 procent.

 

Publicerat