Näringsliv

Företagare som vågar satsa

Flera stora arbetsgivare och ett stort antal entreprenörer, verksamma i olika branscher, skvallrar om att Bredbyn är en plats där företag vågar satsa.
Möt ett gäng företagare som alla är verksamma inom handel och som trivs med företagandet på landsbygden.

Det är onsdag morgon och i Bredbyn har samhället vaknat upp till en vintervit januaridag. Runt ett bord inne i värmen på Bredbyns gästgiveri har sex företagare samlats för ett kort frukostmöte. Där finns Ann-Catrin Zackrisson som driver gästgiveriet och butiken Tidlösa Ting, systrarna Elin Westman och Emma Jonsson som driver Lantboa, Susanne Boström med butiken Första Intrycket och innehavarna av Skoaffär’n, Josefina Wikström och Inger Nilsson. De är alla överens om att förutsättningarna för att driva företag på landsbygd, i deras fall i Bredbyn, är bättre i dag än för några år sedan.
– Det finns en annan acceptans för att bo på landsbygden i dag och det verkar som att folk har fått upp ögonen för hur viktigt det är att ha kvar handel och service på orten, säger Ann-Catrin. Vi har jobbat rätt hårt för att vända trenden och kanske börjar det ge resultat.
– Att vi är så många företagare här, med flera olika butiker, är också en stor fördel, säger Inger som driver skoaffären med dottern Josefina. Ju fler vi är desto färre anledningar finns det för kunderna att åka in till stan.
Det är inte bara butikerna som är många till antalet i Bredbyn. På orten finns även många servicefunktioner som bidrar till att göra företagandet möjligt.
– Vi har fått behålla hälsocentral, folktandvård, bankkontor och drivmedelsstation och det har jättestor betydelse, säger Ann-Catrin. Dessutom har vi två livsmedelsbutiker och en alldeles ny skola. Den servicen är avgörande för att de stora företagen ska kunna rekrytera personal som vill bo här och det ger i sin tur ett större kundunderlag för oss mindre företag. Det stämmer verkligen att alla kuggar är viktiga för att hjulet ska snurra.

Viljan att samverka är stark. Anundsjö företagarförening och samverkansorganisationen Bygdsam Anundsjö är två exempel men samarbeten och gemenskap finns såväl i det stora som i det lilla.
– Det är självklart för oss att hela tiden hjälpa varandra och tänka på helheten, säger Elin på Lantboa. Om vi saknar det kunden efterfrågar hänvisar vi till ett lokalt alternativ. 
– Det visar sig ofta att vi brottas med samma typ av problem oavsett storlek på företaget, säger Ann-Catrin. Det kan vara kortläsare som krånglar, transporter eller snöröjning. Tillsammans hittar vi lösningar och delar erfarenheter. 
Flera gånger per år arrangeras gemensamma kundevent som till exempel tjejkvällar, höströj, jaktkväll och Bredbydagen. En viktig drivkraft för företagarna är att bidra till att göra platsen attraktiv för de som bor i och besöker Bredbyn.
– Glädjen är nog ändå den största drivkraften, säger Josefina på Skoaffär’n. Att få möta alla kunder och deras tacksamhet över att vi finns här, det ger så mycket tillbaka.
Hon får medhåll från sin mamma Inger som minns känslan när de tog över skobutiken för tio år sedan.
– Det kändes verkligen som att vi gjorde en tjänst för bygden och det har känts så varje dag sedan dess i alla kundmöten.
När det bara finns en kläd- och en skoaffär på en ort blir det lite speciellt att driva butik, sortimentet måste verkligen tilltala alla och det kan vara känsligt att göra allt för stora förändringar.
– När jag tog över butiken fick jag rådet av flera att inte ändra på något till en början, säger Susanne på Första Intrycket. Kunderna vill känna igen sig och minsta ändring möts av kommentarer. Men efter ett par år började jag förändra, hittade nya märken, föryngrade lite. Det gäller att få plats med något för alla på en rätt liten yta.
För Josefina på Skoaffär’n var det en utmaning att som 21-åring ta över butiken efter Runo Lundberg som jobbat med skor i över 50 år.
– Jag visste verkligen ingenting men fick gå i lära med Runo under en tid. Det var häftigt att se hur väl han kände alla kunder, deras storlekar och vilka skor de ville ha, nästan bättre än kunderna själva.

”Handla lokalt” är en vanlig uppmaning till konsumenter som vill ha kvar ett varierat utbud på sin ort. Det gäller på mindre orter likväl som i städerna. För företagarna vi möter i Bredbyn har det en avgörande betydelse.
– För oss är det självklart att det är Bredbyn som gäller när vi handlar lokalt, men de flesta tänker nog att hela Örnsköldsvik räknas och att staden lever är viktigt även för oss, säger Ann-Catrin. Vår största konkurrent är nog näthandeln.
– För mig skiftar perspektivet beroende på var jag befinner mig. När jag är nere i stan tänker jag så klart att jag handlar lokalt där men när jag är här i Bredbyn känns utbudet som finns härifrån och uppåt mer lokalt, säger Susanne.
Än en gång refereras det till Runo som drev skoaffären en gång i tiden. Inger minns till-baka till när hon och dottern skulle ta över.
– Jag minns hans ord exakt när han sa att Anundsjöborna kunde tacka oss för att huspriserna inte skulle komma att gå ner.
De är alla rörande överens om att valet att handla lokalt är en direkt investering i bygdens framtid, barnens möjlighet att bo kvar där och så klart de lokala företagens framtid.
Klockan närmar sig nio och frukostmötet avslutas. Emma och Elin skyndar i väg för att öppna Lantboa, Ann-Catrin återgår till sina sysslor på gästgiveriet och om en timme ska både Skoaffär’n och Första Intrycket öppna dörrarna till ännu en dag med nya möten och möjligheter.

 

Publicerat