Miljö

Matkasse som kan prisas

Stora Coop och Svenska kyrkan Örnsköldsvik gör något fantastiskt tillsammans. Samarbetet innebär nämligen att ekonomiskt utsatta får mat som är på väg mot utgånget datum.
Inget pris på matkassen alltså. Men initiativtagarna kan mycket väl få ett.

Det drar ihop sig för att dela ut MiljÖrnen; kommunens miljöpris till dem som under det gångna året bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet. För en tid sedan berättade vi att skomakeriet Dojan är ett av de nominerade företagen.
Här kommer två till. Stora Coop och Svenska kyrkan som med sitt samarbete ser till att ekonomiskt utsatta människor i Örnsköldsvik får en drägligare tillvaro. Två gånger i veckan hämtar kyrkan mat som annars skulle slängas, packar i matkassar och delar från församlingshemmet ut till behövande.
– Det här är något vi är glada och stolta över och något som hela vår personal är involverade i. Samarbetet med Svenska kyrkan gör oss trygga i att det handlar om en bra och seriös verksamhet, säger stormarknadschefen Kristian Isaksson.
Mängden mat varierar av naturliga skäl, men det är ändå ansenliga mängder varje vecka som annars går till spillo. 
– Vi är jätteglada över samarbetet och avsätter därför resurser för att det ska fungera på ett bra sätt. Med tanke på den respons vi får inser vi att vi gör en viktig insats, säger diakonen Ingemar Johansson.
Att ta vara på mat som annars skulle slängas innebär också en miljövinst värd att uppmärksamma och kanske till och med prisa.
– Jätteroligt att vi är nominerade till miljö-priset. Det finns butiker som gör liknande runt om i landet, men i Coop-familjen är vi än så längre ensamma om det här i Norrland, säger Kristian Isaksson.

MiljÖrnen
MiljÖrnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Utmärkelsen ges till dem som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet.

Tidigare vinnare
2018: MoRe Research AB (företag), Recycling Mums (privatperson/organisation/förening).
2017: Polarbröd AB, Örnsköldsviks Biodlarförening.
2016: Lättelement AB, Mellansels IF.
2015: BAE Systems Hägglunds, Andro Stenman.
2014: Sekab, Anders Lindström.
2013: Övik Energi, Jenny & Jan-Ove Lundqvist.
2012: Processum Biorefinery Initiative, Ingmar Andersson.
2011: El-Forest AB, Helen Forsgren.
2010: Prismalence AB, Anne-Li Öman.
2009: Botniabanan AB, Själevads IK.

 

Publicerat