Du är här

2020-02-13 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Amanda Aasa vill inspirera

På lördag väntar Melodifestivalen framför miljoner tv-tittare. Oavsett utgång efter att rösterna räknats släpper Amanda Aasa inte fokus från sitt skivbolagsteam, som vill verka för att fler unga kvinnor lättare kan ta sig in i branschen.
– Att stå upp för jämställdhet är en självklarhet, säger den gullängetbördiga 23-åringen.

Numera bor hon i Stockholm, men det var i Örnsköldsvik och Ängetskolans korridorer, på fotbollsplanerna iklädd både Modo- och Hägglundsställ och Nolaskolans estetlinje som Amanda Aasa spenderade sin barndom och större delen av sin tonårstid. 
Som elev på Musikmakarna är hon i dag återigen på hemmaplan, men inte i den utsträckning som var tänkt – de senaste månaderna har andra saker pockat på hennes uppmärksamhet. Utöver sin fjolårsandraplacering i radiotävlingen P4 Nästa:s riksfinal fick Amanda juryns pris att direktkvalificera sig till årets Melodifestivalen och efter månader av förberedelser knyts nu säcken ihop på lördag, då hon i tävlingens tredje delfinal kliver upp på scenen i Luleå med låten ”Late”.
– Den består till 60-70 procent av refräng, så gillar man refränger gillar man ”Late”, säger Amanda Aasa. 
Att så är fallet är ingen slump. Amandas klasskamrater och låtskrivarkollegor heter Siri Jansson och Erik Grahn och tillsammans har trion grävt djupt i mellohistorien för att hitta ett sound de nu hoppas ska gå hem.
– Vi har gjort research på vilka låtar som gjort bra ifrån sig tidigare, säger Siri Jansson, även verksam som Amandas manager. Vi landade i skapa något gitarrbaserat, med en stor och varm refräng. Lite uträknande kanske, men samtidigt är vi duktiga på att förstå Amanda som artist. En typisk Amanda-låt har mycket sångarrangemang och organisk musik.

Med ”vi” åsyftas bolaget Beast Entertainment som förutom Siri även består av Vera Linn Ekbom och till vilket Amanda är kontrakterad. Med bolaget är planen att ge ut musik utan backning av ett stort skivbolag och göra plats för fler tjejer i en mansdominerad bransch.
För det, menar Siri och Amanda, är något som verkligen behövs.
– Det finns så många tjejer och unga som vill in i branschen, men ibland känns det som att folk i den gamla generationen håller varandra om ryggen. Därför tycker vi att det är roligt och spännande att vi är ett team av unga kvinnor. Vår samlade kompetens är stor och genom att skapa någonting kvalitativt hoppas vi på att inspirera, säger Amanda.
Bara att som kvinna jobba som manager, menar de är väldigt ovanligt.
– Innan dagen då kvinnliga producenter, låtskrivare och artister har samma förutsättningar som män är vi inte klara, konstaterar Siri och får medhåll av Amanda:
– Att stå upp för jämställdhet är en självklarhet. Vi har förenats i hur det är att vara ung kvinna i dag och i vår låtbank finns flera texter som berättar om just det.

Planen är att ge ut ett album under året. Men närmast väntar alltså Melodifestivalen, som varit en riktig skola för Amanda och Siri. 
– Den här resan har varit obeskrivligt lärorik. Vi har träffat alla typer av branschfolk och lagt ned mycket jobb. Det är inte alls så glamouröst man kan tro, säger Amanda.
– Det är som att vara på läger, samlas i gympasalar och äta dålig lasagne med Nanne, säger Siri och skrattar. Samtidigt är det jätteroligt. 
Vad tror du om vinstchansen?
– Ingen från P4 Nästa har gått vidare från en delfinal, säger Amanda. Så jag är en underdog, vilket känns befriande. Jag är jättenöjd med både låten och dansnumret och hoppas bli den första.

Amanda Aasa
Ålder: 23.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Simon, mamma Birgitta, pappa Magnus och de yngre syskonen Benjamin och Elina.
Favoritmelodifestivalartist: Martin Stenmarck. Jag var nio år och tyckte att han var ganska snygg. Jag var nog faktiskt lite kär i honom.
Favoritmelodifestivallåt: ”Las Vegas” med Martin Stenmarck. Väldigt svängig, soulig och cool på samma gång. 
Om Ö-vik: Varje gång jag kommer hit blir jag superlugn. Ö-vik utgör största delen av mitt liv och är en jättestor inspirationskälla till mitt skrivande.

 

Dela med dig av denna artikel på: