Du är här

2020-02-07 - Evenemang
Fr.v. Roffe Wikström och T-Bear & The Dukes.

Roffe Huvudakt på Bakgårdsblues

Första upplagan av Bakgårdsblues blev en publiksuccé och de 500 biljetterna sålde slut snabbt.
Nu är det klart att självaste Roffe Wikström är årets drag-plåster – därmed kan arrangörsföreningen Örnsköldsviks Bluessällskap säkerligen räkna med slutsålt igen. Datumet som gäller är lördag 13 juni och biljetterna är släppta.

Roffe Wikström släppte sin första platta redan 1975. 45 år senare har han hunnit bli 70 – fyller 71 innan årets Bakgårdsblues – och med närmare 7 000 spelningar bakom sig har han skaffat sig rutin så det räcker. Nu när varken Totta Näslund eller Sven Zetterberg är i livet, och när Peps Persson slutat turnera för många år sedan, är Roffe Wikström ensam kvar bland Sveriges riktigt stora inom bluesen.
– Roffe är Sveriges okrönte blueskung. Jag har sett honom många gånger men han var bättre än nånsin i höstas under blueskryssningen Blues at Sea, säger K-A ”Challe” Wiklund, ordförande i Örnsköldsviks Bluessällskap.
Roffe Wikströms kraftfulla röst och personliga texter i kombination med hans speciella sätt att hantera gitarren – han har en förmåga att bända på strängarna mer än de flesta andra bluesgitarrister – gör att han tillhör de allra största i den här genren. Han har också visat att han på ett ypperligt sätt kan tolka såväl Bellman som Nils Ferlin, vilket han även prisats för.
Till första upplagan av Bakgårdsblues, då Mats Ronander var dragplåster, sålde Bluessällskapet slut på de 500 biljetterna i ett nafs. Man hoppas förstås på ett liknande intresse även i år.
– Det var svårbedömt hur mycket folk vi vågade ta in i fjol, men upplevelsen var att vi mycket väl kunnat ta in fler än 500. Vi räknar med minst lika stor publik i år, säger Mikael Bergström, kassör i föreningen.
– Vi har redan sålt bra och det är ju roligt med tanke på att vi inte gått ut med vilka band vi ska ha. Nu tar nog biljettförsäljningen fart ordentligt, tillägger styrelseledamoten Mats Helli.
Förutom Roffe Wikström har Blues-sällskapet klart med bandet T-Bear & The Dukes från Arvika. 
– Dom lirar gitarrboogieblues – gladblues helt enkelt. Jag tyckte att det var bästa bandet på höstens blueskryssning, efter Roffe Wikström förstås, säger Challe Wiklund, som också öppnar för att årets Bakgårdsblues kanske drar i gång lite tidigare än i fjol, och på så sätt kan hålla på under en längre tid.

Tanken är att bluesfesten ska bestå av fem akter och flera förfrågningar behandlas just nu.
– Bra artister vill komma till bra festivaler och ryktet har spridit sig om Bakgårdsblues. Det känns förstås kul och vi försöker på alla sätt toppa fjolårets festival.
Bakgårdsblues arrangeras i samarbete med Reuterdahls, restaurangen där Örnsköldsviks Bluessällskap också arrangerar återkommande bluesjam. Årets första jam sker 15 februari då Blues Camp från Sollefteå är huvudband. Men årets stora bluesfest sker alltså inne på bakgården bakom Reuterdalhs 13 juni där Roffe Wikström med flera står för de blå tonerna.

 

Dela med dig av denna artikel på: