Nyheter/Reportage

Fästingar sprider sig i norra Sverige

Under två års tid har Sveriges veterinärmedicinska anstalt tagit hjälp av befolkningen att samla in fästingar i landet. Idag presenterade SVA en preliminära resultat från insamlingen som visar att fästingarna sprider sig längs hela norra Sverige.

Resultatet från insamlingen visar att fästingarna sprider sig och att samtliga kommuner norr om Dalaälven numera har fästingar, med undantag för Arjeplog där ingen insamling gjordes. Bland de insamlade fästingarna så var fästingarten Ixodes ricinus, på svenska kallade för ”vanlig fästing”, den vanligaste. Insamlingen fick också in många exemplar av den finska tajgafästingen som etablerade sig i Sverige under 2019, vilket tyder på att fästingen tycks spridas längs norra Sverige. Ett exemplar av en typ av flyttfågelfästing, som har möjlighet att sprida ett antal allvarliga sjukdomar, påträffats också för första gången i norra Sverige.

Utav de fästingar som skickades in så hade ungefär tio procent plockades från människor, och majoriteten hade plockats från hund och katt.  

 

Publicerat