Du är här

2020-02-02 - Nöje & kultur
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Skräpigt på uppskattad skolturné

15 shower på en vecka med fyra dagars förberedelse. Musikalen ”Tur & Returligan” har varit ett riktigt elddop för Örnsköldsviks musikelever.
– Under ett sådant här projekt händer det mycket rent gruppdynamiskt som inte går att lära ut genom skolböckerna, säger Emil Sydhage, musiklärare på Mellansels folkhögskola.

Fy, som de gör. Skräpar ned. En mås får ju ont i magen i en vecka av att äta ett tuggummi.
Barnen i publiken lyssnar uppmärksamt på berättarrösten som leder historien framåt i ”Tur & Returligan”, musikalen som tagits fram i samarbete mellan Mellansels folkhögskolas musiklinjer, Musikmakarna, Dream Hill Music Academy och Sim, och som förra veckan spelades för skolor runt om i kommunen. 
När 7an besöker Broskolan i Örnsköldsvik är det dags för show nummer sex, ytterligare nio är kvar att betas av – på tre dagar. Ett tajt schema som är högst avsiktligt, berättar Jonas Öberg, utbildningsledare för folkhögskolas musikutbildningar:
– Samarbetet slår flera flugor i en smäll; Musikmakarna, Dream Hill, Sim och Mellansels songwriter performance-linje har skrivit låtar på temat återvinning och sedan har våra elever haft fyra dagar på sig att sätta ihop en show. Processen att ta fram manus, rekvisita och låtar har varit kort för så ser verkligheten ut för musiker i dag, det är snabba ryck.
Att döma av publikens reaktioner har de inblandade lyckats väl med sitt uppdrag. Barnen tittar koncentrerat på och fnissar avvaktande när Maja Miljöförstöring smyger runt på scenen för att nå Bosse Burk som egentligen borde pantas. Maja får honom på andra tankar och snart kämpar de tillsammans med ett flertal övriga sopor för att slippa hamna på återvinningscentralen. Men med hjälp av superhjältarna Återvinnings-Åsa och Källsorterar-Kalle väljer slutligen Bosse Burk att hoppa in i krossen för att efteråt komma ut ny och fräsch. Det skulle han dock aldrig ha vågat utan publikens stöd: alla barn får ta i från tårna för att hjälpa honom på traven. ”Heja Bosse!” skanderar de högt och länge. 
– Att möta publiken och se deras reaktioner är jätteroligt. Det har varit stressigt, men det har det varit värt, säger Nathalie Carlsson som gör sitt tredje år på Mellansels gospellinje. 
– Vi kunde sitta till klockan ett på nätterna och skriva manus. Att lära sig hur allt fungerar för att sedan komma ut i verklig-heten och få respons är kul, säger förstaårs-eleven Rasmus Martinsson och hastar fort vidare – om bara en och en halv timme är det dags för show igen på Skärpeskolan.
– Det är turnélivet! kommenterar Rasmus glatt.

 

Dela med dig av denna artikel på: